Ο γίγαντας της αεροδιαστημικής Honeywell έχει σαν στόχο να κάνει πιο ασφαλή τον αέρα σήμερα με τη χρήση τεχνολογίας που θα βοηθά τα αεροσκάφη να προσγειώνονται ακόμη και σε συνθήκες με πολύ έντονη νεφέλωση..

Ουσιαστικά είναι μια εξέλιξη που είναι στα σκαριά εδώ και αρκετά χρόνια και δανείζεται από την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για τα μαχητικά: fusion, δηλαδή ‘μείξη’ της κανονικής εικόνας με την εικονική των οργάνων και των κάθε λογής καμερών.

Αυτά τα συστήματα μπορούν να είναι ένα γερό ‘χτύπημα’ σε καθυστερήσεις λόγω καιρού, καθυστερήσεις που δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε όλον τον πλανήτη στις πτήσεις ανά τον κόσμο. Η τεχνολογία ονομάζεται Enhanced Visual System/Synthetic Vision System (EVS/SVS), και έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρει σε πιλότους σε όλο τον πλανήτη τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προσγειώνονται σε συνθήκες ακόμη και όταν τα σύννεφα είναι στα 30 μέτρα ύψος: κοινώς γίνεται προσγείωση σχεδόν στα… τυφλά!

Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν την προσγείωση όταν τα σύννεφα βρίσκονται στα 60 μέτρα (200 πόδια) και κάτω οπότε οι πιλότοι πρέπει να ακυρώσουν την προσγείωση και να ξαναδοκιμάσουν. Με ένα σύστημα που δίνει καλύτερη ‘αίσθηση χώρου’ στον πιλότο και κάνει πιο εύκολη την πτήση σε περιοχές με ‘επιθετικό’ έδαφος, όπως π.χ τα ελληνικά νησιά, το νέο σύστημα είναι μια εξέλιξη σταθμός…