Υπάρχει το ενδεχόμενο στο αμερικανικό Πεντάγωνο να βλέπουν πλειάδα ταινιών επιστημονικής φαντασίας και να… ‘κλέβουν ιδέες’ όταν υπάρχει η ανάγκη για λύση προβλημάτων στο πεδίο μάχης…

Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν στο πεδίο μάχης είναι με την ανάγκη λήψης αποφάσεων σε άμεσο χρόνο. Στο πεδίο μάχης τους Αφγανιστάν δικηγόροι, αναλυτές συστημάτων, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας χρειάζονται σε πολλαπλά επίπεδα για να χρησιμοποιηθεί ένα οπλικό σύστημα προς έναν στόχο.

Το αποτέλεσμα είναι μεν μικρότερες απώλειες σε πολίτες αλλά η ανάγκες υποστήριξης δίνουν τροφή για σκέψη… Στη Λιβύη με τα πολλαπλά λάθη των μαχητικών στις επιθέσεις οι αντάρτες αναγκάστηκαν να βάψουν τις οροφές των αυτοκινήτων τους, για να ξεχωρίζουν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα εξελιγμένα σχέδια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η διαβόητη Darpa πιστεύει πως υπάρχει μια τεχνολογική λύση και για τα δύο προβλήματα: δίνεις σε ένα άτομο μια απευθείας σύνδεση με το μη επανδρωμένο ρομποτικό όχημα που πετά από πάνω του – αλλά και τα μαχητικά αεροσκάφη.

Αυτή η κίνηση μπορεί να καταργήσει μια πολλαπλών επιπέδων γραφειοκρατική διαδικασία που σήμερα περνά από ραδιοκύμματα και λοιπές διαδικασίας. Ο… μοναχικός ‘Δικαστής Ντρέντ’ ονομάζεται “Joint Terminal Attack Controller,” ή JTAC και θα έχει μια αποστολή π.χ στο πεδίο μάχης της Λιβύης να βρεθεί στα σημεία όπου θα κατευθύνει τα οχήματα μάχης…

Το πρόγραμμα που θα κάνει όλα αυτά εφικτά ονομάζεται Persistent Close Air Support, ή PCAS. Ο στόχος είναι να δοθεί στον χειριστή “αίτηση και έλεγχος για σχεδόν άμεση παροχή υποστήριξης πυρών”, με άλλα λόγια ο χειριστής ζητά κάτι και γίνεται…

Η Darpa και το εργαστήριο Air Force Research Lab έδωσαν πρόσφατα παχυλά συμβόλαιο στις —Northrop Grumman και Raytheon — για την επόμενη φάση τους PCAS project.

Ταυτόχρονα ο Στρατός των ΗΠΑ έδωσε και ένα άλλο συμβόλαιο στην μικρή εταιρία Vuzix Corp. από τη Νέα Υόρκη. Η Vuzix ειδικεύεται στα οπτικά, και ειδικά τα οπτικά επαυξημένης πραγματικότητας.

Αυτή την τεχνολογία έχει ανάγκη ο JTAC για να καλεί τις ενισχύσεις. Αντί να κοιτά σε χάρτες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βλέπει σε γυαλιά με ολογραφική τεχνολογία – ώστε να λειτουργεί στο σύστημα στον ήλιο και ΟΠΟΥ κοιτά εμφανίζονται πληροφορίες.

Για παράδειγμα ένα πράσινο τριγωνάκι θα δείχνει πως ένα φιλικό F-16 βρίσκεται 30 μίλια μακριά και στα 25.000 πόδια ενώ θα τα γυαλιά θα δείχνουν και τα πυρομαχικά που φέρει.

Για να γίνει το σύστημα του JTAC λειτουργικό πάντως θα πρέπει να μειωθεί το βάρος του και η
Vuzix χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που ονομάζεται  optical waveguide. Το ειδικό ολογραφικό φιλμ με πάχος μόλις 3 χιλιοστά κάνει τα γυαλιά… Robocop να φαίνονται σαν κανονικά γυαλιά ηλίου!