Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Google πως θα κατασκευάσει και θα δοκιμάσει δίκτυα οπτικών ινών για νοικοκυριά με ταχύτητα 1Gbps (fiber-to-the-home (FTTH) networks) σε επιλεγμένες πόλεις με 50.000 έως 500,000 στις ΗΠΑ και πρώτα από όλα στην πόλη του Kansas, η ιαπωνική Fujitsu αποκάλυψε πως θα δημιουργήσει ένα παρόμοιο υπερ-γρήγορο δίκτυο FTTH για πέντε εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στην επαρχιακή Βρετανία ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην πόλη και την περιφέρεια…

Το δίκτυο που ετοιμάζεται με μηχανήματα της Ciscο και σε συνεργασία με τη Virgin Media και την TalkTalk, θα προσφέρει 1Gbps συμμετρικό bandwidth από την πρώτη ημέρα με τη δυνατότητα να ανέλθει στα 10Gbps και παραπάνω στο μέλλον. Το δίκτυο θα τοποθετηθεί ως απευθείας αντίπαλος του BT Openreach, θα είναι διαθέσιμο σε παρόχους και όχι μόνο στις Virgin Media και TalkTalk.

Η Fujistsu λέει πως το δίκτυο θα παρέχει και ‘μελλοντικές δυνατότητες’ ώστε οι υπερ-γρήγορες ταχύτητες να βοηθούν το download και το upload για ψυχαγωγία, απομακρυσμένη ιατρική βοήθεια, εκπαίδευση και μελλοντικά παροχή υπηρεσιών από το κράτος χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μετακίνηση.

Η ανάπτυξη του θα γίνει υπόγεια και υπέργεια με τα υπάρχοντα μέσα – τα ΚΑΦΑΟ, ενώ ο οπτικές ίνες θα πηγαίνουν απευθείας στο σπίτι. Το σχέδιο πάντως είναι εξαρτώμενο και από το BT Openreach και την πλήρωση προδιαγραφών της ανεξάρτητης αρχής της Βρετανίας Ofcom αφού χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε υπόγειες στοές, δίκτυα και στύλους με “… λογικό κόστος.”

Το κόστος του δικτύου αναμένεται να φτάσεια τα 2 δις βρετανικές λίρες και η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει περίπου το 1/4 – 500 εκατομμύρια λίρες, σε επιδοτήσεις.

Είναι ο μόνος τρόπος να ‘κάνεις δουλειά’ είπε ο αρμόδιος υπουργός ενώ και οι άνθρωποι των Fujitsu, Virgin Media, TalkTalk και Cisco είναι στο ίδιο τραπέζι με τη συγεκριμένη κυβερνητική που θα “…απομακρύνει τα εμπόδια για την ευρυζωνικότητα,” όπως λέει ο κος Vaizey.

Ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη…