Τα στοιχεία είναι από την κατάσταση στις ΗΠΑ και τις… highways και κυρίως το παρκάρισμα με μια τεχνολογία που έχει πολύ ενδιαφέρον για όλους μας. Με μια κουβέντα, όσο πιο… πολλοί θέλουν μια θέση στάθμευσης, τόσο πιο ακριβή θα είναι!

Το 74% της κίνησης σε περιοχές αστικές με έντονο φορτίο προκαλείται από άτομα που αναζητούν χώρο παρκαρίσματος. Αυτό μαρτυρά έρευνα στις ΗΠΑ και από τον καθηγητή του UCLA κον Donald C. Shoup που έκανε τη σύνθεση μελετών από 70 χρόνια έρευνας για το θέμα

Σε όλο τον κόσμο και σε μεγάλες πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Σίνδεϊ της Αυστραλίας, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο κατά μέσο όρο δαπανώνται 3.5 με 14 λεπτά για αναζήτηση θέσης στάθμευσης.

Από το 2001 και τις τότε μελέτες μέχρι σήμερα τα στοιχεία εξελίσσονται όλο και δυσμενέστερα. Στο συνέδριο Ted Talk τον Μάρτιο, η Ford Motor Company δια του προέδρου της Bill Ford, Jr υπολόγισε πως από τα 800 εκατομμύρια, τα αυτοκίνητα που αναζητούν θέση στάθμευσης θα φτάσουν τα 3 δις το 2050.

Τεχνολογία “Έξυπνου Παρκαρίσματος” – Smart Parking Technology

Με το σύστημα αυτό η πόλη του Λος Άντζελες έχει πρόσφατα εγκαταστήσει αισθητήρες χαμηλής ισχύος και έξυπνους μετρητές για να μπορεί να έχει καταμετρημένους τους χώρους στάθμευσης σε όλη την περιοχή του Χόλιγουντ. Οι εικονιζόμενοι αισθητήρες έχουν το μέγεθος ενός καπακιού του καφέ και τοποθετούνται σε κανονικά παρκόμετρα με τους χρήστες να μπορούν να πληρώσουν με τα κινητά τους.

Με την πληροφόρηση από τους αισθητήρες ο δήμος μπορεί να χρεώνει ανάλογα με τη ζήτηση – έτσι σε μια ειδική περίσταση ή ώρα αιχμής θα αυξηθεί το κόστος.

Επιπλέον η πληροφόρηση επιτρέπει στις αρχές να ενημερώνονται για χρεώσεις που έληξαν ή άλλες παραβάσεις ενώ μειώνεται ο χρόνος για το… κυνήγι μια θέσης στάθμευσης.

Οι οδηγοί έχουν πρόσβαση στα δεδομένα με δωρεάν app που ονομάζεται Parker. Η app ενημερώνει τους οδηγούς για το που είναι πιθανό να βρουν θέση στάθμευσης αντί να χάνουν χρόνο και χρήμα – σε καύσιμα, και να μολύνουν το περιβάλλον.

Σύμφωνα με της Streetline, την εταιρία που ετοίμασε την app το Λος Άντζελες θα έχει πάρει τα χρήματα της επένδυσης σε τρεις μήνες. Παρόμοια προγράμματα έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ στο Sausalito της Calif., στη Washington, D.C., στο Salt Lake City και στο Roosevelt Island στη Νέα Υόρκη.

Το Πανεπιστήμιο του Maryland εγκατέστησε τέτοιους αισθητήρες για να ξέρει που είναι τα ηλεκτρικά αμαξίδια του campus…

Αντιλαμβάνεστε τη σημασία…

Πρόγραμμα City-Led Initiatives

SFpark Overview της  SFpark

Είναι μια άλλη λύση με την app της Roadify app ενώ η Νέα Υόρκη ως πόλη έχει ξεκινήσει τον δικό της διαγωνισμό για να δημιουργηθούν apps για τις βάσεις δεδομένων της πόλη. Το ‘Roadify’ κέρδισε τον περυσινό διαγωνισμό ενώ παρουσιάστηκαν πολλές apps μεταφορών. Η τρίτη θέση πήγε στο ‘Best Parking’ που παρέχει πληροφόρηση για θέσεις παρκαρίσματος με βάση τι διεύθυνση. Το δε ‘NextStop’ λέει σε χρήστες πότε έρχεται ο επόμενος συρμός του μετρό…

Μια ακόμη πόλη που έδωσε τα δεδομένα της σε developers είναι το Σαν Φρανσίσκο όπου η database θα δώσει στους Roadify developers και τα αποτελέσματα από τις δοκιμές άλλων ‘έξυπνων αισθητήρων’ που δοκιμάζονται σε 6.000 από τα 25.000 παρκόμετρα. Όπως και στη λύση Streetline του Λος Άντζελες θα χρησιμοποιεί τα στοιχεία που συλλέγει για να ρυθμίζει τη χρέωση…