Ο αρχηγός της ειδικής υπηρεσίας της Ρωσίας FSB, μια ειδικής υπηρεσίας που είναι κάτι σαν συνδυασμός του αμερικανικού FBI και των ειδικών δυνάμεων SEALs, Alexander Andreyechkin πρότεινε την Παρασκευή την απαγόρευση των Gmail, Hotmail και Skype στη Russia.

Παραπονέθηκε πως η διαχείριση του traffic σε αυτά τα sites δεν είναι κάτι που γίνεται μέσα στη Ρωσία και, όπως ισχυρίστηκε, τα καθιστά ένα καταφύγιο για ‘ακραίες’ ομάδες. Χωρίς φίλτρα, αυτές οι υπηρεσίες θα οδηγούσαν σε μια ‘μαζική απειλή’ για την ασφάλεια του έθνους, ισχυρίστηκε.

Ο δε υφυπουργός επικοινωνιών της Ρωσίας, κος Ilya Massukh προσέθεσε αργότερα πως μια κατάργηση έχει λογική καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν μπορούν να ‘κρυφακούσουν’ εύκολα στα μηνύματα των ατόμων.

Η όλη συμπεριφορά ομοιάζει με τα παράπονα της Ινδίας προς την καναδική RIM και το γεγονός πως ένας ισχυρός μηχανισμός ασφαλείας δεν επιτρέπει σε αντίστοιχες αρχές της Ινδίας να κατασκοπεύουν τα μηνύματα των κατοίκων.

Συστάσεις για τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούνται από τις εταιρίες θα γίνουν στην 1η Οκτωβρίου από την κυβέρνηση – με άλλα λόγια ‘βάλτε μηχανισμούς που να μπορούμε να κατασκοπεύσουμε..!’

Δεν είναι σαφές αν η FSB αντιλαμβάνεται τη φύση των υπηρεσιών όπως το Skype. Καθώς η VoIP υπηρεσία δουλεύει σε ένα peer-to-peer δίκτυο με nodes και “supernodes” των χρηστών που δίνουν πληροφορίες για την τοπική τους θέση, πολλά από αυτά τα δεδομένα των χρηστών της Ρωσίας θα προέρχονται και θα περνούν από τη Ρωσία. Ίσως να… δυσκολεύει δε από την άλλη η σχετική δυσκολία της σύλληψης της φωνητικής επικοινωνίας: με άλλα λόγια να ‘ακούνε’ τι λένε οι συνομιλίες!

Κάθε περιορισμός θα πρέπει να έχει μια σημαντική σειρά από αρνητικές συνέπειες για τη Ρωσία. Ηγέτης της τεράστιας χώρας την επονομάζουν “δημοκρατία υπό διαχείριση” και συχνά προσπαθούν να αποτρέψουν την ιδιωτική επικοινωνία, αλλά οι νέες απαγορεύσεις θα πρέπει να δυσκολέψουν μερικές από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες επικοινωνίας στον κόσμο.

Ίσως δε η και πιο οργισμένη αντίδραση να έρθει από την Google με τον συν-ιδρυτή της Sergey Brin να είναι μετανάστης από τη Σοβιετική Ένωση…