Λίγο από Indiana Jones και λίγο από James Bond. Στην… υπηρεσία της αρχαιολογίας και των… ατρόμητων εξερευνητών που έχουν στη διάθεση του και εντυπωσιακά high-tech εργαλεία: χαρτογράφηση με laser και ραδιοχρονολόγηση έχουν πλέον ως gadgetσυναδέρφους και την διαστημική αρχαιολογία!

Τι κάνει πλέον τη διαφορά; μα οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι!

Όπως αποκάλυψε η κυρία Elizabeth Stone του πανεπιστημίου Stony Brook University σε πρόσφατη Αρχαιολογική Συνάντηση στο Sacramento των ΗΠΑ, “ολόκληρες αρχαιολογικές τοποθεσίες είναι ορατές,” όπως η πόλη στο Ιράκ με την ονομασία Kish, η “… πρώτη πόλη που ιδρύθηκε μετά την πλημμύρα” το 3000 π.χ όπως ειπώθηκε στο συνέδριο.

Επιπλέον για την αρχαιολογία οι δορυφόροι κάνουν και ένα συνολικό έργο. Τον Μάρτιο, το αμερικανικό Global Heritage Fund λανσάρισε το “Global Heritage Network,” σε συνεργασία με το Google Earth και την ιδιωτική εταιρία DigitalGlobe, ως ένα “σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και απειλών” για αρχαιολογικούς χώρους.

Αρχαιολόγοι… 007!

Όπως αναφέρει στο σχετικό της άρθρο η USAToday, για πρώτη φορά οι άνθρωποι της αρχαιολογίας έχουν της δική τους… μυστική υπηρεσία. Κλοπές, καταστροφές, λεηλασίες και άλλες καταστροφές.

“Κάποια από τα μέρη αυτά έχουν τα χάλια τους,” λέει ο κύριος Jeff Morgan, στέλεχος του Global Heritage Fund, που πλέον επιβλέπει 911 τοποθεσίες πολιτισμού, από την Πομπηία μέχρι και το το Ιράκ, σημεία που η United Nations Education, Scientific and Cultural Organization, η γνωστή μας UNESCO, θεωρεί σημαντικά.

Όλοι μπορούν online να δουν τις τοποθεσίες, βίντεο, χάρτες slideshows. Τα στοιχεία ενημερώνονται συχνά και εκείνα που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, συχνότερα, λέει ο Morgan, εμείς κρατάμε πως…

… κατασκοπευτικοί δορυφόροι εκατομμυρίων ‘φιλάνε’ από τουρίστες που βανδαλίζουν τα σημαντικά σημεία της παγκόσμιας ιστορίας!