Είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες θεσμούς σχεδιασμού εδώ και δέκα χρόνια…

Τον έχει κάτω από τις ‘φτερούγες της’ η Michelin North America που προκαλεί σχεδιαστές από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν πρωτοποριακά οχήματα. Οι υποψήφιοι κρίνονται από ειδική επιτροπή και στη συνέχεια γίνεται επίδειξη των σχεδίων στην έκθεση “North American International Auto Show” (NAIAS).

Η πρόκληση για το 2011 με την ονομασία “Plus 10: The Best is Yet to Come” είναι η εξής: να σχεδιαστεί ένα όχημα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον τοπικό πληθυσμό που βρίσκεται στην περιοχή όπου ζει ο σχεδιαστή το…2021.

Από τον αριθμό συμμετοχών που έλαβε η Michelin, οι κριτές επέλεξαν 34 για να επιδειχθούν. Είδαμε ήδη μια από αυτές και μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικές ακόμη…

Φυσικά εδώ θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε εδώ και άλλες δικές μας… προτάσεις από εκείνες που σας έχουμε παρουσιάσει αλλά ας δούμε κάποιες δουλειές..

Από την μια μπορείτε να δείτε όλα τα σχέδια, από την άλλη μια πρώτη παρτίδα μπορείτε να δείτε εδώ. Έχει ενδιαφέρον…

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τι UBICO που είναι ένα σπονδυλωτό σύστημα φορτηγού που έχει σχεδιαστεί από τον Ισπανό Hugo Carlos Fernández.

Το σύστημα έχει τρία μέρη: Την καμπίνα του οδηγού, τον ηλεκτρικό κινητήρα και τα τμήμα φόρτωσης. Ο σχεδιαστής λέει πως όταν έχει δουλειά για παράδοση το όλο σύστημα μπορεί να οδηγηθεί με δορυφορική τεχνολογία. Φυσικά με τη βελτίωση στην ακρίβεια του GPS δεν είναι απίθανο αλλά έχουμε να λύσουμε και άλλα ζητήματα για αυτό – “είχα πάει ένα λεπτό στο περίπτερο παλικάρι…!”

Είναι ένα… άλλο φρούτο! Με όμορφες γραμμές και αισθητική διαφορετική το Supersonic είναι ένα διθέσιο από τον κύριο Marko Lukovic εκ της Σερβίας. Ο σχεδιαστής πιστεύει πως τα αεροδυναμικά του οχήματος και βελτίωση στην τεχνολογίας των μπαταριών – ναι, είναι ηλεκτρικό, θα δίνουν 190 χιλιόμετρα εμβέλεια σε υψηλές ταχύτητες και 300 χιλιόμετρα με ένα ‘γέμισμα’ αν οδηγήσεις πιο… χαλαρά. Υπάρχει αυτόματος πιλότος ενώ η GPS πλοήγηση θα συνδέεται με ένα κέντρο – City Traffic & Security Center.

Από μπροστά το Misha του Andrey Alekseev από τη Ρωσία φαίνεται σαν ένα μεγάλο και … άγριο δημιούργημα με έμπνευση τα Star Wars – σχεδιασμένο για την αφιλόξενη Σιβηρία. Με τεράστιους τροχούς εκτός δρόμου και 4 ηλεκτρικά μοτέρ. Κι όμως, έχει σχεδιαστεί σαν ένα όχημα για οικογένεια…!

Ο κύριος Zhi Min Lin από την Κίνα δημιούργησε το Uwall Lizard concept, αλλά και τα σχέδια – renderings. Κάθε τροχός έχει το δικό του ηλεκτρικό μοτέρ και υπάρχει ‘έξυπνο’ σύστημα τετρακίνησης. Το λένε… “Σάυρα” και όπως καταλαβαίνετε μπορεί να μετασχηματιστεί ανάλογα με το έδαφος…

Το έχει ετοιμάσει ο κύριος Antti Eskeli από τη Φινλανδία το αρχικό Active Wheel concept και στη συνέχεια στέλνει το Maininki στον διαγωνισμό. Το όχημα διαθέτει ένα μεταβλητό μέγεθος σασί και μετατρέπεται από ένα μικρό hatchback για ταξίδια στο εμπορικό σε ένα σπορ hatchback για ταδίδια – κάποιος έβλεπε… “Αστυνόμος Σαίνης” μικρός ! 🙂

Επίσης με ενσωμάτωση του Active Wheel concept – δύο ηλεκτρικά μοτέρ σε κάθε τροχό, το ένα για την ανάρτηση το άλλο για την κίνηση, το – κάπως περίεργο Saddle του Ούγγρου Attila Tari. Με τρεις τροχούς είναι ένα ηλεκτρικό ‘σκληρό’ μηχανάκι που στρίβει εύκολα με ειδική οθόνη.