Σύμφωνα με την IDC, η παγκόσμια αγορά κινητών κυριολεκτικά… εξερράγην το πρώτο τέταρτο του έτους με αύξηση 19.8% σε ετήσια βάση κυρίως χάρη στην εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων κινητών smartphone με βάση της αναδυόμενες αγορές.

Με βάση το Worldwide Mobile Phone Tracker, της εταιρίας πουλήθηκαν 371.8 τεμάχια το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με 310.5 τεμάχια το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Η IDC τοποθετεί την ανάπτυξη των smartphone σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού – με εξαίρεση την Ιαπωνία λόγω του σεισμού και του τσουνάμι. Η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Λατινική Αμερική βοήθησαν στην άνοδο της συνολικής αγοράς σε επίπεδα ρεκόρ.

Το εντυπωσιακό είναι πως αρκετοί κατασκευαστές κινητών όπως οι, σχετικά άγνωστες σε εμάς Micromax και TCL-Alcatel, είχαν μεγαλύτερη ακόμη ανάπτυξη.

Τα ‘κλασικά’ κινητά αντιπροσωπεύουν ακόμη τη πλειοψηφία των πωλήσεων κινητών αν και υπάρχει πλέον τεράστια πίεση από τα smartphones, η IDC λέει πως τα κινητά αυτά δεν θα εξαφανιστούν σύντομα αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, το Apple iPhone και το HTC Thunderbolt ήταν οι δύο συσκευές που βοήθησαν την κατηγορία σε κάθε επίπεδο ενώ οι συσκευές BlackBerry, iPhone, και Android ήταν best sellers.

Στη Δυτική Ευρώπη τα κινητά με βάση το Android και τα iPhones είχαν την τιμητική τους. Με μοντέλα των HTC, Samsung, και Sony Ericsson να έχουν πουλήσει καλά στους high-end αγοραστές.

Η ταλαιπωρημένη Nokia είναι ακόμη ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σε όγκο αν και το μερίδιο της κατέβηκε από το 34.7% στο 29.2% σε ετήσια βάση.