Μια ομάδα από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Toronto είναι αυτή που ανέπτυξε μια νέα τεχνική για την παραγωγή οθονών τεχνολογίας OLED.

Η τεχνική – μας λένε, θα επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνολογίας OLED ώστε να υπάρχει η παραγωγή που θα οδηγήσει σε επίπεδες οθόνες μεγάλες και, κυρίως, φτηνές με τον συγκεκριμένο φωτισμό και την ορισμένη τεχνολογία κατασκευής.

Η όλη διαδικασία αφορά την κατασκευή ενός φύλλου από χλωρίνη με πάχος ενός ατόμου που τοποθετείται πάνω σε μια επιφάνεια από Ίνδιο και συγκεκριμένα indium tin oxide (ITO), όπως λέει. Το υλικό χρησιμοποιείται σαν ένα στάνταρ υλικό ηλεκτροδίου στις σημερινές επίπεδες οθόνες. Το αποτέλεσμα είναι μια συσκευή OLED που δεν είναι μόνο αποδοτική αλλά και πιο απλή στην κατασκευή.

Αυτό το φύλλο από χλωρίνη με πάχος ενός ατόμου τοποθετείται με φως UV και την ανάλογη διαδικασία ενώ ο ερευνητής τονίζει πως έτσι η όλη διαδικασία – το πρόβλημα σήμερα με την παραγωγή οθονών OLED είναι η…’φύρα’ – είναι πιο φτηνή και χωρίς αέρια χλωρίνη. Το αποτέλεσμα; αποδοτική μεταφορά ηλεκτρονίων χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ακριβά επιπλέον στρώματα όπως συμβαίνει σήμερα με τις OLED συσκευές.

Σε δοκιμές ένα πράσινο πάνελ “Cl-OLED” απέναντι σε ένα συμβατικό OLED, οι ερευνητές βρήκαν πως η αποδοτικότητα διπλασιάστηκε σε σχέση με κλασικές OLEDs σε δυνατό φωτισμό. Αν και οθόνες OLED αναγνωρίζονται ως αποδοτικές, η φωτεινότητα τους πέφτει δραματικά και γρήγορα σχετικά. Οι οθόνες με τη… χλωρίνη έχουν διπλάσια φωτεινότητα, λένε οι άνθρωποι του Toronto, σε σχέση με τις συμβατικές OLED.

[Ακόμη δεν βγήκαν στην αγορά, έγιναν και… συμβατικές! :)]