Ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο κύριος Julian Assange μίλησε για το ζήτημα του social networking σε συνέντευξη στο Russia Today, και ονόμασε το Facebook “την πιο αποκρουστική μηχανή κατασκοπίας που έχει εφευρεθεί ποτέ.”

Ο Assange πιστεύει πως το Facebook είναι μια τεράστια βάση δεδομένων με ονόματα και εγγραφές για άτομα που μάλιστα διατηρείται εθελοντικά από τους χρήστες του αλλά αναπτύχθηκε από τις υπηρεσίες κατασκοπίας των ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθεί – “a giant database of names and records about people, maintained voluntarily by its users but developed for U.S. intelligence to use.”

“Όλοι πρέπει να καταλάβουν πως όταν προσθέτουν τους φίλους τους στο Facebook, κάνουν δωρεάν δουλειά για της ΗΠΑ και τις μυστικές τους υπηρεσίες δημιουργώντας μια βάση δεδομένων για αυτούς,” είπε ο Assange.

Ενώ ο Assange δεν ισχυρίζεται πως το Facebook είναι ουσιαστικά ‘διοικούμενο’ από τις αμερικανικές υπηρεσίες, το γεγονός πως έχουν πρόσβαση στα αρχεία του, το κάνει αρκετά επικίνδυνο – κατά την άποψη του Assange.

“Now, is the case that Facebook is run by U.S. intelligence? No, it’s not like that. It’s simply that U.S. intelligence is able to bring to bear legal and political pressure to them,” λέει.

Ο Assange επίσης σχολίασε το γεγονός πως το WikiLeaks δημοσίευσε σημαντικά κυβερνητικά στοιχεία αλλά είπε πως δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα πιο σημαντικά.