Δεν διεκδικεί βέβαια και… δάφνες σχεδιασμού. Το “Taxi of Tomorrow” μοιάζει με μια… οικιακή συσκευή, έχει μεγάλη αυτονομία, καθίσματα αντιμικροβιακά που μοιάζουνμε δέρμα – σχεδόν εύχεσαι να το είχαν κερδίσει οι Τούρκοι

Από την άλλη είναι μια σημαδιακή στιγμή…

Είτε σας αρέσει, είτε όχι, το σημαντικό είναι πως η Νέα Υόρκη θα γεμίσει με τέτοια οχήματα σε μια δεκαετία. Η ιαπωνική Nissan είναι που κέρδισε τελικά ένα αποκλειστικό συμβόλαιο 10 ετών για να παρέχει ταξί στην Πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Μια συμφωνία που θα έχει αξία ακόμη και 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αν σας φαίνονται πολλά σκεφτείτε πως στην πόλη της Νέας Υόρκης κυκλοφορούν 13.200 ταξί…

Το γωνιώδες Nissan NV200, ένα ελαφρύ φορτηγό που πωλείται στην Ασία και την Ευρώπη ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ του διαγωνισμού “Taxi of Tomorrow”, ενός διαγωνισμού διάρκειας δύο ετών για ένα πιο καθαρό και πιο χρηστικό ταξί που θα αντικαταστήσει το κλασικό, iconic ταξί που βλέπουμε εδώ και δεκαετίες στις ταινίες, το Ford Crown Victoria. Ένας διαγωνισμός που κράτησε δύο χρόνια.

“Το Taxi of Tomorrow της πόλης είναι το Nissan NV200, και θα είναι το πιο ασφαλές, πιο άνετο και πιο πρακτικό ταξί που είχε ποτέ η πόλη,” είπε ο κύριος Hizzoner Michael Bloomberg σε δήλωση του.

Το αν ένα minivan θα είναι καλό ή κακό για την θρυλική πόλη της Νέας Υόρκης μένει να αποδειχθεί στην πορεία αλλά τελικά ήταν θέμα επιλογής. Η επιλογή έγινε ανάμεσα στα Ford Transit Connect και Karsan, ένα βαν από την Τουρκία που σας έχουμε παρουσιάσει. Το Nissan πήρε μεγάλη βαθμολογία ανάμεσα σε 23.000 άτομα που ρωτήθηκαν αν και είχε ως μειονέκτημα το ότι δεν είναι προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία. Από την άλλη πήρε καλή κριτική για την για την ευρυχωρία του και τον χώρο για τα πόδια, κάτι σημαντικό για έναν στόλο που κουβαλά 240 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο – 600.000 επιβάτες την ημέρα.

Αν και το NV200 δεν δείχνει ιδιαίτερα… cool όπως το Crown Vic, όπως το λένε οι αμερικανοί, το 90% του στόλου, είναι πιο οικονομικό ενώ με ανέσεις όπως συρόμενες πόρτες, 12-volt πρίζα και δύο USB για…. gadgets, ή την διαφανή οροφή για τουρισμό, σίγουρα είναι αναβάθμιση. Θα αρέσει και στους οδηγούς με τιμόνι που ρυθμίζεται, καθίσματα που ρυθμίζονται και σύστημα πλοήγησης όπως και τηλεματική.

Φυσικά είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές αυτοκίνητο με αερόσακους παντού ενώ κινητήρας είναι ένας 2.0λιτρος και από το 2017 θα υπάρχει και ηλεκτρικός κινητήρας. Η εταιρία θα ρίξει και έξι Nissan Leaf ηλεκτρικά στον στόλο δωρεάν – προφανώς για δοκιμή, δεν είναι… δωράκι!

Περίπου 3.000 ταξί θα αντικαθίστανται κάθε χρόνο και τα πρώτα Taxis of Tomorrow αναμένεται να κινηθούν στους δρόμους της πόλης της NY το 2013. Θα κατασκευαστούν στο Μεξικό και θα κοστίζουν $29,000 το ένα με όλο τον εξοπλισμό να περιλαμβάνεται.

Τώρα πως θα κάνουν… κωλιές στις ταινίες!