Ένα βασικό παράπονο για το λειτουργικό iOS μέχρι σήμερα είναι η έλλειψη της δυνατότητας αναβάθμισης του λειτουργικό του και κάθε λειτουργίας software με τη διαδικασία over the air – μέσω της σύνδεσης στον πάροχο.

Αν θέλετε για παράδειγμα να μεταβείτε από το iOS 4.3.2 στο 4.3.3, θα πρέπει να κατεβάσετε το κατάλληλο update μέσω του iTunes, ή με direct download, αν υποθέσουμε πως μπορεί κανείς να βρει τα links, να συνδέσει την iOS συσκευή στον Mac ή το PC, και να προχωρήσει στο software update μέσω iTunes.

Ουσιαστικά είναι μια διαδικασία ένα βήμα μπροστά και δύο… πίσω σε μια εποχή στην οποία iPhone και iPad φαίνονται πιο πολύ σαν φορητοί υπολογιστές και άρα αυτόνομα μηχανήματα, παρά σαν… αξεσουάρ που πρέπει να συνδεθεί με υπολογιστή.

Πηγές του 9to5Mac’s ισχυρίζονται πως μετά το iOS 5 αυτή η διαδικασία θα είναι – επιτέλους…- παρελθόν. Αν και το ίδιο το iOS 5 δεν θα είναι διαθέσιμο “over the air”, θα είναι οι επόμενες αναβαθμίσεις (π.χ iOS 5.1). Αυτό σημαίνει πως όπως οι ανταγωνιστικές συσκευές των λειτουργικών Android και webOS, μόλις θα λαμβάνεις μια ειδοποίηση για νέα αναβάθμιση OS, θα μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις την αναβάθμιση χωρίς να είναι αναγκαίος μεσάζοντας το iTunes.

Τα νέα είναι ευχάριστα και για τους χρήστες iPad αλλά δεν θα… χαρούν πολλά οι πάροχοι αφού οι αναβαθμίσεις είναι συνήθως της τάξης των 500 MB. Εύκολα θα γονατίζουν δίκτυα…