Η ομάδα της Scaled Composites και της Virgin Galactic πέρασε ένα σημείο-σταθμό στη διαδικασία κατασκευής και ολοκλήρωσης του νέου συστήματος που ετοιμάζει για ‘διαστημικό τουρισμό.’ Σήμερα είχαμε την πρώτη ελεύθερη πτήση – feathered flight, του οχήματος που προορίζεται για τους διαστημικούς τουρίστες: του SpaceShipTwo. Η πτήση είναι η πρώτη δοκιμή για το ολοκληρωμένο όχημα που θα επαναχρησιμοποιείται και έρχεται μετά από έναν μήνα έντονων δοκιμών για την εταιρία.

Ο πιλότος δοκιμών Pete Siebold ήταν στα χειριστήρια το SS2 κατά τη διάρκεια της πτήσης και κύριος Clint Nichols ήταν συγκυβερνήτης σε μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα. Το σκάφος μεταφέρονταν από το ‘μητρικό’ WhiteKnightTwo στα 51.500 πόδια όταν αφέθηκε για πτήση χωρίς κινητήρες.

Αφού πέτυχε ασφαλή πτήση το SS2 ρυθμίστηκε ώστε να πετά ακριβώς όπως είχε αναπτυχθεί από τον εφευρέτη Burt Rutan για το πρόγραμμα SpaceShipOne. Έτσι επιβεβαιώθηκε η ικανότητα του να επανέρχεται από την υπο-τροχιακή πτήση στη γη…

Η θέση αυτή του SS2 που αναφέρεται αφορά την τοποθέτηση της μύτης με 65 μοίρες άνοδο όπως φαίνεται στο φωτογραφία και επιτρέπει στο διαστημικό όχημα να κατεβαίνει σχεδόν κάθετα πίσω στην ατμόσφαιρα ενώ διατηρεί την ταχύτητα του χαμηλή για να μην ζεσταθεί υπερβολικά.

Το τμήμα της πτήσης αυτό έχει σχεδιαστεί από τον καιρό του X-15 στα 1960s αλλά και πάλι είναι ιδιαίτερα δυναμική για το SS2. Κατά τη διάρκεια της σημερινής δοκιμής ο Siebold κράτησε το SS2 στη θέση αυτή για 15 δευτερόλεπτα με ρυθμό καθόδου 15.500 πόδια/λεπτό.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο στην έρημο Mojave 11 λεπτά μετά την άφεση του από το σκάφος WhiteKnightTwo.

Και γράφτηκε ιστορία…