H Google έχει ξεκινήσει το lobbying για γίνουν νόμιμα τα αυτοκίνητα που οδηγούν… μόνα τους!

Φαίνεται πως ο κολοσσός της αναζήτησης στο διαδίκτυο έχει βάλει στόχο να γίνουν νόμιμα τα αυτοκίνητα που οδηγούν μόνα τους όπως λένε οι αναφορές. Η εταιρία δίνει μάχη για να νομιμοποιηθεί για κοινή καταναλωτική χρήση η τεχνολογία στην Νεβάδα των ΗΠΑ, μια πολιτεία όπου ούτως ή άλλως πολλά που είναι παράνομα αλλού στις ΗΠΑ, είναι… OK.

Οι New York Times αναφέρουν πως η Google έχει προσλάβει έναν lobbίστα με το όνομα David Goldwater για να προωθήσει δύο μέτρα που αναμένεται να έρθουν πριν από νομοθεσία στη Νεβάδα που θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

Η μια ρύθμιση είναι μια προσαρμογή σε ένα νομοσχέδιο για ηλεκτρικά οχήματα που θα επιτρέπει σε αδειοδότηση και τις δοκιμές των αυτόνομων οχημάτων, η άλλη είναι μια εξαίρεση στα νόμους που αφορούν την οδήγηση χωρίς… προσοχή που θα επιτρέπει να στέλνεις γραπτά μηνύματα όταν οδηγείς (!).

Οι NYT λένε πως η Google έχει επιβεβαιώσει πως είναι σε διαδικασία lobbying στη πολιτεία της Νεβάδα αλλά λέει πως η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης – που ήδη έχει δοκιμαστεί στην Καλιφόρνια είναι “σε πολύ πρώιμο στάδιο δοκιμών”.

Οι αρχικές ιδέες αφορούν την εφαρμογή σε αυτόματα ταξί και οχήματα τροφοδοσίας ενώ οι NYT αναφέρουν πως ακόμη και πλήρως ρομποτικά οχήματα θα μπορούν να μεταφέρουν άτομα χωρίς να υπάρχει ανάγκη για επίβλεψη από άνθρωπο.

Προφανώς είναι μια ιστορική εποχή: το να είναι νόμιμο να κινείται ένα όχημα αυτόνομα χωρίς οδηγό για ένα άτομο που θα είναι μεθυσμένο ή με προβλήματα κινητικότητας είναι μια τεράστια εξέλιξη.

Ο δε νικητής του Google roboαυτοκινήτου, κύριος Sebastian Thrun, που προσελήφθη μετά το Stanford και την νίκη τους στον διαγωνισμό της DARPA μιλά για άλλα οφέλη: μειώσεις κόστους στις μετακινήσεις και πιο ecoλογικές μεταφορές χωρίς να να αμελούμε την ασφάλεια..

Το μεγάλο ερώτημα είναι: τι έχει να κερδίσει η Google από όλα αυτά; με βάση τις προηγούμενες κινήσεις της περιμένουμε να προσφέρει “δωρεάν” χαρτογράφηση και τεχνολογία κίνησης ενώ μια σειρά από τεχνολογίας – συλλογή δεδομένων τοποθεσίας, κάμερες, 3D laser-χαρτογράφηση και άλλες, θα είναι μεγάλα οφέλη: μια μεγάλη εταιρία πρέπει να αναπτύσσεται και οι Googleανθρωποι το ξέρουν…

Έρχονται τα robocar; Πάντως είναι τεχνολογικά εφικτό…