Η βρετανική Vertical Aerospace είναι μια ιδιαίτερη εταιρία. Με πολλές ελπίδες ποντάρει στα αεροταξί και μόλις έχει περάσει με το VX4 eVTOL air taxi πρωτότυπο της έναν ακόμη…

…σταθμό. Το ιδιαίτερο που κάνει η εταιρία είναι που βάζει μέσα στο αεροσκάφος και πιλότο. Ελπίζει δε να έχει φτάσει την εξέλιξη αρκετά μακριά μέχρι και το 2025.

Το VX4 είναι ένα πενταθέσιο αερόχημα με έναν πιλότο και τέσσερις επιβάτες. Πετά χάρη σε οκτώ μεγάλες προπέλες.

Η Vertical Aerospace ισχυρίζεται πως η τελική θα είναι στα 325 χλμ/ώρα με 160 χιλιόμετρα εμβέλεια ενώ πιστεύει πως με αυτές τις δυνατότητες θα τα καταφέρει να λειτουργεί το μοντέλο της σε cross-town air taxi χρήση αλλά και κάπως μεγαλύτερες περιαστικές διαδρομές.

Η VA μάλιστα ισχυρίζεται πως έχει πολλές επιτυχίες με 1,400 “conditional pre-orders” από αεροπορικές εταιρίες, τουριστικά γκρούπ και όχι μόνο. Αν σκεφτεί κανείς πως παγκόσμια πωλούνται 1,000 ελικόπτερα το χρόνο, τα πιο φτηνά – λογικά – ηλεκτρικά αεροσκάφη σε μαζική παραγωγή λογικά θα τα καταφέρουν καλύτερα.

Το πρωτότυπο αερόχημα η εταιρία το παρέλαβε από μια ειδική σε συνθεκτικά υλικά εταιρία, την GKN Aerospace τον περασμένο Ιούλιο και τότε συναρμολόγησε και ενσωμάτωσε τα διάφορα συστήματα.

Εκεί μπήκε και το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης που έφτιαξε η Rolls-Royce. Η πρώτη πτήση του VX4 έγινε από τον Chief Test Pilot Justin Paines και ήταν ένα σύντομο VTOL wheels-up, με το VX4 να είναι για ασφάλεια δεμένο στο έδαφος.

Η VA θέλει να έχει το VX4 πιστοποιημένο μέχρι το 2025, ένα χρόνο μετά τα μοντέλα των Joby και Beta Technologies, στην αγορά των eVTOL air taxi.