Έτοιμο για εκτόξευση τελικά, με τα προβλήματα στις καλωδιώσεις να έχουν λυθεί, το διαστημικό λεωφορείο Endeavour που θα εκτελέσει σήμερα, αν όλα πάνε καλά, την τελευταία αποστολή της ζωής του: η αποστολή ξεκινά σε 7 περίπου ώρες…

Η NASA από χθες λέει πως οι συνθήκες – σε επίπεδο καιρού και σε τεχνικά θέματα, δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες για την προγραμματισμένη για τις 8:56 το πρωί σήμερα εκτόξευση. Οι τεχνικοί της NASA άρχισαν να γεμίζουν με 500.000 γαλόνια καύσιμα το ντεπόζιτο του διαστημικού οχήματος Endeavour.

Από χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η τροφοδοσία με καύσιμα του διαστημικού λεωφορείου ενώ η o NASA έχει ήδη αφαιρέσει την ειδική προστατευτική σκαλωσιά. Υπάρχει μόλις 30% πιθανότητα να αποτελέσει πρόβλημα ο καιρός, κυρίως με τη μορφή των πλάγιων ανέμων, ενώ η NASA αναμένει σχετικά μικρότερο κοινό σήμερα – 400,000 άτομα συγκριτικά με τα 750.000 της πρώτης εκτόξευσης — για την δεύτερη προσπάθεια.

Στην αποστολή του Endeavour που αναμένεται να κρατήσει 16 ημέρες η κύρια αποστολή του λεωφορείου είναι να συνδέσει στο διάστημα ένα αξίας $2 δις όργανο αστρονομικής και φυσικής παρατήρησης και πειραμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Είναι η τελευταία πτήση για το νεότερο από τα διαστημικά λεωφορεία της NASA που έχει ταξιδεύει 116.4 εκατομμύρια μίλια σε άλλες 24 πτήσεις προηγουμένως…