Οι Αμερικανοί αναζητούν μια παγκόσμια ‘ομοφωνία’ για την κυβερνοχώρο και σήμερα η κυρία υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton αποκαλύπτει τη ‘λίστα με τις προτεραιότητες’ για την Αμερική καθώς η υπερδύναμη αναζητά μια ‘συμμαχία΄σε όλο τον κόσμο…

Η νέα πολιτική που παρουσιάζει η κυρία Clinton αφορά το πως θέλουν οι ΗΠΑ να κινηθεί ο πλανήτης σε θέματα καινοτομίας και ελευθερίας έκφρασης ενώ την ίδια στιγμή εστιάζουν σε θέματα “… ενίσχυσης της ασφάλειας και των δυνατοτήτων των σωμάτων ασφαλείας να πολεμήσουν την online εγκληματική δραστηριότητα”.

Αυτή τη νέα πολιτική που προωθούν οι ΗΠΑ την ονομάζουν ‘International Strategy for Cyberspace (PDF) και για τους Αμερικανούς επτά σημεία προτεραιτότητα ώστε “… να παραμείνει το Internet ένα όχημα για οικονομική, εκπαιδευτική και τεχνική δύναμη παρά ένα εργαλείο για καταπίεση και έλεγχο”. Εκ πρώτης όψεως δηλαδή, οι Αμερικανοί θέλουν να ‘ελέγχεται’ η… έλλειψη ελευθερίας στο Ίντερνετ (!).

Σε αδρές γραμμές οι επτά πολιτικές όπου εστιάζει η νέα στρατηγική των ΗΠΑ είναι:

– οικονομική ανάπτυξη μέσα από ανοιχτές αγορές και διεθνή στάνταρ.
– βελτίωση της δικτυακής ασφάλειας και της αντοχής
– δυνατότητα στις αρχές ασφαλείας να δρα μέσω βελτιωμένης επικοινωνίας και συνεργασίας
– συνεργασία με σύμμαχες δυνάμεις για την αντιμετώπιση online στρατιωτικών απειλών και προστασία στρατιωτικών όπλων
– υποστήριξη των κυβερνητικών σωμάτων (multi-stakeholder Internet governance bodies) ώστε να διασφαλίζεται πως “τα δίκτυα θα δουλεύουν όπως πρέπει.”
– δημιουργία ψηφιακών υποδομών και δομών ασφαλείας σε αναπτυσσόμενες χώρες
– διασφάλιση της ελεύθερης online έκφρασης της σύνδεσης και της συνάθροισης f

Με εξαίρεση την Κίνα που θεωρεί – ακόμη… – το “open Internet” ως πολιτιστικό ιμπεριαλισμό, στις περισσότερες χώρες αυτά που θέλει να ‘προωθήσει’ η Αμερική μοιάζουν αποδεχτά και λογικά. Το ερώτημα είναι αν θα αφήσουν οι υπόλοιπες χώρες τις ΗΠΑ να ‘αυτοοριστεί’ ως ο βασικός φύλακας – και ρυθμιστής; – του διαδικτύου σε…

…όλο τον πλανήτη.