Από το κακό στο χειρότερο – ή μοχλός πίεσης στις εταιρίες; Μετά από δέκα χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ξοδευτεί, η Γερουσία των ΗΠΑ ζητά να εξεταστούν εναλλακτικές στο F-35

Είναι πλέον γνωστό πως το F-35 Joint Strike Fighter (JSF) έχει εξελιχθεί ως το πιο δαπανηρό οπλικό σύστημα στην ιστορία ενόπλων δυνάμεων σε… οποιεσδήποτε ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο. Όταν – κάποτε…- ολοκληρωθεί οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ελπίζουν πως το F-35 θα πουληθεί σε όλο τον κόσμο…

Το πρόβλημα έχει φτάσει στο… αμήν πλέον και για την ηγεσία των ΗΠΑ στη Ουάσιγκτον και βλέπουν πως οι καθυστερήσεις στην παράδοση του προγράμματος είναι τεράστιες ενώ και το κόστος για την κατασκευή και τη συντήρηση του αεροσκάφους στη ζωή του είναι αυξημένα.

Το πρόγραμμα του F-35 είναι σε εξέλιξη πλέον εδώ και 10 χρόνια και πολιτικοί στην αρμόδια Επιτροπή των ΗΠΑ (Senate Armed Services Committee) δείχνουν πως είναι ώρα να εξεταστούν και εναλλακτικές επιλογές – “backup plan” για το F-35 αν και η κίνηση είναι έκπληξη αφού το πρόγραμμα είναι πλέον σε εξέλιξη και εδώ και καιρό.

Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής John McCain είπε, “Μου φαίνεται [σοφό πως] πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις.

Ο λόγος για τον οποίο κάποιου στη Σύγκλητο των ΗΠΑ θέλουν να δουν τις άλλες ‘ενδεχόμενες λύσεις’ είναι μια σοκαριστική αναφορά της περασμένης εβδομάδας: η αναφορά έδειξε πως το κόστος συντήρησης του F-35 μέχρι το 2065 θα φτάσει το $1 τρισεκατομμύριο!

Αρμόδιος στην Επιτροπή προμηθειών, ο κός Ashton Carter ισχυρίστηκε πως το νούμερο των $1 τρις θα μειωθεί όταν ολοκληρωθεί η “πρέπει να κοστίσει” αναφορά για το F-35 στους επόμενους μήνες ενώ ο Carter μιλά για μείωση 20% με 50% στο.. αστρονομικό ποσό.

Ταυτόχρονα ‘πυροσβεστικά’ πάει να λειτουργήσει και η Lockheed Martin με τον γενικό της μάνατζερ για το πρόγραμμα F-35, κο Tom Burbage, να λέει πως τα κόστη συντήρησης του F-35 δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά παλαιότερων προγραμμάτων αφού το F-35 αναπτύχθηκε με μέτρο σύγκρισης τις επιδόσεις – δηλαδή ΠΟΣΟ κοστίζει ΠΟΙΑ επίδοση, σε αντίθεση με παλαιότερες γενιές.

Από την άλλη υποτίθεται πως θα ήταν η… πιο φτηνή λύση σε σχέση με πολλούς τύπους μαζί (!)