Η NASA δουλεύει πάνω σε ένα νέο όχημα για ταξίδια στα ‘βάθυ’ του διαστήματος – deep space vehicle, που έχει σαν στόχο να στείλει αστροναύτες εκεί που… δεν έχει ταξιδέψει ο Άνθρωπος. Πρώτα σε έναν αστεροειδή και τελικά στον Άρη…

Το διαστημόπλοιο ονομάζεται Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) και βασίζεται στο σχέδιο του διαστημοπλοίου Orion που δημιουργήθηκε για το πρόγραμμα Constellation.

Στόχος αυτού του προγράμματος που είχε ακυρωθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010, ήταν να στείλει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αστροναύτες και μετά στη Σελήνη, την Άρη και άλλους προορισμούς.

Με την ακύρωση του προγράμματος Constellation ο πρόεδρος Ομπάμα έθεσε νέο στόχο για τη NASA: να στείλει αστροναύτες σε αστεροειδή μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια να υπάρξει μια αποστολή στον Άρη στο 2030. Για να γίνει αυτό η NASA στοχεύει να μετατρέψει το σχέδιο Orion που είναι πολύ πιο φτηνή λύση από το να ετοιμάσεις ε΄να ολόκληρο διαστημικό σκάφος.

“Αναμένουμε την ανάπτυξη συστημάτων που θα μας πάνε εκεί,” είπε ο διοικητής της NASA Charles Bolden.

Το MPCV θα κατασκευαστεί από της Lockheed Martin ενώ η εταιρία δουλεύει και πάνω στην ανάπτυξη του Orion.

Το όχημα θα έχει 316 κ.εκ χώρου στέγασης που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες για αποστολές με 21 ημέρες. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της NASA το νέο διαστημόπλοιο θα είναι 10 φορές πιο ασφαλές στην εκτόξευση.