Αυτό υπόσχονται ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα με βάση μελέτη που κατέθεσαν και ρίχνει φως στο πως θα μπορούν να βελτιωθούν οι επιδόσεις πολυ-πύρηνων επεξεργαστών.

Για όλους εμάς τους… ‘μη ειδικούς’: οι επεξεργαστές μπορούν να τρέξουν στις ‘εξωφρενικές’ ταχύτητες των 3GHz+ αλλά τα τσιπ μνήμης πολλές φορές τρέχουν πιο αργά. Έτσι ο επεξεργαστής ‘καθυστερεί’ ενώ περιμένει τα δεδομένα να φτάσουν!

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι “Bandwidth” που σημαίνει ουσιαστικά την ποσότητα δεδομένων που κυκλοφορούν μέσα σε ένα τσιπ και οι ερευνητές υπόσχονται και βελτίωση στη διαδικασία που ονομάζεται ‘prefetching’, μια τεχνική που προ-φορτώνει δεδομένα πριν αυτά χρειαστούν – άρα βελτίωση επιδόσεων.

Η ερευνητική ομάδα λοιπόν ισχυρίζεται πως ανάλογα με την εφαρμογή, είναι εφικτό να έχουμε βελτιώσεις στις επιδόσεις της τάξης των 10% με 40%. Αν είναι αλήθεια – οι εφαρμογές που δοκιμάστηκαν ήταν κυρίως υπολογισμού και συμπίεσης δεδομένων, τότε κάτι καλό γίνεται.

Αυτό είναι σημαντικό για εφαρμογές που έχουν ανάγκη από bandwidth και σίγουρα ΔΕΝ σημαίνει πως ο δικός μας υπολογιστής θα τρέχει 40% πιο γρήγορα αλλά σε κάθε περίπτωση είναι υπενθύμιση πως τελικά δεν αρκεί να βάζεις περισσότερα τρανζίστορ σε έναν επεξεργαστή, θέλει και άλλη έρευνα.

Αν βγει σε παραγωγή η έρευνα έχουμε σημαντικά ‘συν’…

Η έρευνα των Fang Liu and Yan Solihin από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα θα παρουσιαστεί στις 9 Ιουνίου και μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα για να πάρετε μια γεύση.