Στις συνομιλίες πέρυσι στο Cancun του Μεξικού συμφωνήθηκε πως η μείωση των ρύπων θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 2°C αλλά θα απαιτηθεί μια σημαντική μεταμόρφωση του παγκόσμιου συστήματος ενέργειας.

Για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2°C, συμφωνήθηκε πως μακροχρόνια η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να περιοριστεί στα 450 τμήματα ανά εκατομμύριο διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Δυστυχώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει μόλις δώσει στοιχεία που δείχνουν πως οι εκπομπές CO2 το 2010 ήταν στο υψηλότερο που είχαμε ποτές και έφτασαν τους 30.6 Γιγατόνους (Gt). Αυτό σημαίνει πως για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020 που είναι οι εκπομπές να μην ξεπερνούν τους 32 Gt, οι εκπομπές πρέπει να αυξάνονται λιγότερο στα επόμενα 10 χρόνια από τις αυξήσεις μόνο του 2009 και του 2010.

“Οι τελευταίες μας εκτιμήσεις είναι ξυπνητήρι,” είπε ο Dr Fatih Birol, Υπεύθυνος Οικονομολόγος στην Επιτροπή (IEA) που επιβλέπει την ετήσια αναφορά World Energy Outlook.

“Ο κόσμος είναι πολύ κοντά στο επίπεδο ρύπων που έπρεπε να έχουμε δει το 2020 αν ο στόχος των 2ºC είναι να επιτευχθεί. Με δεδομένο την ύπαρξη ελάχιστου χώρου για ελιγμούς μέχρι το 2020, αν δεν ληφθούν σύντομα τολμηρές αποφάσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πετύχουμε αυτό τον στόχο που συμφωνήσαμε το Cancun.” συμπλήρωσε.

Η IEA υπολογίζει πως το 40% των ρύπων διεθνώς ήρθαν από χώρες του ΟΟΣΑ το 2010 αλλά οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μόνο το 25% της εξέλιξης των ρύπων σε σύγκριση με το 2009. Χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ – Κίνα και Ινδία κυρίως – είχαν πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε ρύπους.

Οικονομική ανάπτυξη και μείωση ρύπων γίνεται; Και όταν πληθυσμού δισεκατομμυρίων κυνηγούν το ‘όνειρο της ευμάρειας;’

Οι χώρες του ΟΟΣΑ εξέπεμψαν συνολικά 10 τόνους CO2 ανά κάτοικο σε μέσο όρο σε σύγκριση με το 5.8 της Κίνας και τους 1.5 τόνους της Ινδίας.

Όσο για τα καύσιμα το 44% των εκπομπών CO2 το 2010 ήρθε από κάρβουνο, το 36% από το πετρέλαιο και το 20% από το φυσικό αέριο.