Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις ένα website χωρίς ένα κουμπί “Like” ή “Share”.

Αν αναρωτιέστε τι συμβαίνει γνωρίζουμε πως τα κουμπιά Facebook εμφανίζονται στο ένα τρίτο των 1.000 most-visit websites, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Wall Street Journal. Προφανώς δε τα κουμπιά αυτά δεν είναι ‘αδρανή’. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται η λειτουργία λοιπόν μπορούν να ανιχνεύσουν που είστε.

Προφανώς όσο είστε ‘μέσα’ στον λογαριασμό σας στο Facebook και επισκέπτεστε ένα site που έχει κουμπί Facebook – το Facebook ξέρει που είστε…

Ενώ οι υπεύθυνοι του Facebook ισχυρίζονται πως αν δεν κάνεις κλικ στο κουμπί like δεν συλλέγονται πληροφορίες, μια εξέταση του κώδικα που βρήκε αντικείμενα και μεταβλητές που ονομάζονται “CavalryLogger” και “dimension-tracking” αν και ίσως είναι widgets που ανιχνεύουν τις browsing συνήθειες μας για να ‘γεννούν’ τις ανάλογες διαφημίσεις.

Όσοι δεν θέλουν κάποιος να έχει γνώσει των συνηθειών τους, λογικά, μπορεί να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τα κουμπιά sharing και κυρίως να κάνουν log out από τον λογαριασμό Facebook πριν συνεχίσουν να σερφάρουν ή να διαλέγουν ρύθμιση (π.χ Incognito mode για τον Chrome).

Χμμμμ….