Όπως μαρτυρούν οι πληροφορίες η τελευταία αποστολή για τη NASA και το διαστημικό της λεωφορεία μάλλον θα είναι και η αποστολή με την… ‘πρώτη’ ενός smartphone στο διάστημα.

Για την ακρίβεια ένα ή δύο iPhone, που θα έχουν ‘πειραχτεί’ ώστε να μετρούν επίπεδα ραδιενέργειας στο διαστημόπλοιο, θέση τροχιάς και υψόμετρο – και να σκεφτεί κανείς πως είναι ένα κινητό που δεν μπόρεσε να δείξει... σωστά την ώρα όταν άλλαξε ο χρόνος!

Το software, ονομάζεται SpaceLab, και θα προ-φορτιστεί σε δύο iPhone 4. Η δοκιμή του software δεν θα έχει σχέση με την ολοκλήρωση της αποστολής (mission-critical), αλλά ίσως οδηγήσει σε συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τη γη να αλλάζουν χρήση για οτ διάστημα.

“Όταν έβαλε γυροσκόπια η Apple έγινε μικρή πλατφόρμα avionics,” είπε ο κο Brian Rishikof, CEO της Odyssey Space Research, που σχεδίασε το SpaceLab.

Το να βάλεις οποιοδήποτε gadget σε ένα διαστημικό λεωφορείο της NASA, πόσο μάλλον στην τελευταία αποστολή του ιστορικού διαστημικού λεωφορείου στις 8 Ιουλίου, αφορά το ‘απολυτήριο’ από μια διαδικασία που κρατά δύο χρόνια. Η συσκευή δεν πρέπει να μεταφέρει κάποιου τύπου επικίνδυνα χημικά στον ανακυκλώσιμο αέρα ή να παρεμβάλει σε ηλεκτρονικά και σε οποιαδήποτε περίπτωση να δημιουργήσει προβλήματα κρίσιμα για την αποστολή.

Χωρίς να βασίζεται σε ασύρματο δίκτυο το SpaceLab θα μπορεί να δώσει υψόμετρο αναλύοντας την επιφάνειας της γης. Φωτογραφίες των ακτών της γης από το μεγάλο παράθυρο του διαστημικού σταθμού θα δίνει την τροχιακή θέση και την ταχύτητα του διαστημικού σκάφους. Όταν δεν θα λειτουργούν τα κινητά με την εφαρμογή SpaceLab θα μετρούν και την ακτινοβολία αναζητώντας “single bit upsets,” όταν η ακτινοβολία θα χτυπά πάνω σε μια μονάδα μνήμης και θα αλλάζει την αξία της – από το 1 στο 0 ή από το 0 στο 1.

Με τα κινητά που θα μείνουν στον διαστημικό σταθμό θα… παίξουν οι αστροναύτες μέχρι να επιστρέψουν στη γη με ένα σκάφος Soyuz τον Σεπτέμβριο.