Χρησιμοποιώντας το φως από 14.000 μακρινά, αλλά ακόμη ισχυρά κοσμικά δημιουργήματα του Θεού, οι αστροναύτες ετοίμασαν τον μεγαλύτερο και πιο λεπτομερή 3-D map χάρτη του αρχαίου σύμπαντος….

Σε ένα όμορφο θέμα του του Wired μας μεταφέρει αυτές τις εικόνες με τις προηγούμενες εκδόσεις των εικόνων να έχουν χαρτογραφήσει τις τοποθεσίες των γαλαξιών που βρίσκονταν 7 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Στη νέα έκδοση τα νέφη από υδρογόνο χαρτογραφούνται σε βάθος χρόνου 10 με 12 δισεκατομμύριων χρόνων φωτός μακριά- η μεγαλύτερη απόσταση που έχει ετοιμαστεί σε οποιονδήποτε 3D χάρτη…

Τα νεφελώματα υδρογόνου ίσως βοηθήσουν να απαντηθούν ερωτήματα των αστροναυτών για το σύμπαν όπως και για το τι είναι η σκοτεινή ύλη ουσιαστικά μια προσπάθεια να αυξηθούν τα δεδομένα για το “πόσο γρήγορα το σύμπαν επεκτείνεται” όπως λέει ο κοσμολόγος Anže Slosar του Brookhaven National Laboratory, ένας από τους ερευνητές που παρουσίασε στην 1η Μαίου και στην American Physical Society στη Καλιφόρνια τον χάρτη. “Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να δούμε την αύξηση για την ώρα αλλά αναμένουμε να το κάνουμε τα επόμενα χρόνια,” συμπλήρωσε.

Για να δημιουργηθεί ο χάρτης ο Slosar και δεκάδες επιστήμονες που ετοίμασαν την τρίτη έκδοση του Sloan Digital Sky Survey χρησιμοποίησαν το πολυχρηστικό τηλεσκόπιο Baryon Oscillation Spectroscopic Survey, ή BOSS, ώστε να αναλυθεί το φως από πολλά quasars, πολύ λαμπερούς γαλαξίες δηλαδή στο κέντρο των οποίων μια μαύρη τρύπα ‘τρώει’ μάζα…

Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες βλέπουν πολύ μακριά…

Οι επιστήμονες ουσιαστικά υπολογίζουν τις επεκτάσεις των σύννεφων υδρογόνου και τις συσπάσει στον χρόνο και ο Slosar λέει πως η διαδικασία είναι παρόμοια με ένα δείγμα από πάγο που αφαιρείται από την Ανταρκτική: αν το κοιτάξεις από πάνω κάθετα μοιάζει με ένα κυκλικό σημείο, αλλά φέτα, φέτα μπορεί κανείς να αναπαραστήσει γεγονότα του παρελθόντος. Στην περίπτωση μας ο 3D χάρτης μπορεί να χαρτογραφήσει την ανάπτυξη των στοιβάδων των γαλαξιών 10 με 12 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω…

Η συνεργασία SDSS αφορούσε την κοπιαστική ανάλυση 14,000 εκ των 160,000 εκατομμυρίων γνωστών quasars. Μέχρι το 2014, οι αστρονόμοι ελπίζουν να έχουν τις… ‘φέτες’ 50,000 με 60,000 quasar στα χέρια τους…

Και να ξέρουν το μέλλον του σύμπαντος…

Εικόνες: 1η) εικόνα του νέου SDSS χάρτη (συνεργασία A. Slosar και SDSS-III) 2η) Φέτα από έναν πλήρη χάρτη που δείχνει την πυκνότητα του αερίου υδρογόνου στο παλιό σύμπαν. Το μπλε σημαίνει λίγο αέριο, το κόκκινο πυκνά σύννεφα Blue represents little gas, while red represents dense cloud. (συνεργασία A. Slosar και SDSS-III).