Το βιβλίο όπως μεταφέρει το Wired είναι ένα βιβλίο κρυπτολογίας με ηλικία 202 έτη, μια φωτογραφία από το γραφείο αποκρυπτογράφησις του αμερικανικού Στρατού και από το 1919, μια ανάλυση για τα εκλεκτορικά τμήματα της Ρωσίας από το 1948 μεταξύ των νέων δημόσιων πλέον υλικών…

Αυτά είναι αντικείμενα που αν είχατε δει μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες θα είχατε ζημιώσει την παγκόσμια ασφάλεια, όπως ισχυρίζεται η Αμερικανική κοινότητα πληροφοριών τουλάχιστον. Από την άλλη, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η μεγαλύτερη υπηρεσία πληροφοριών, η National Security Agency ανακοίνωσε πως είχε θέσει σε νέο, μη απόρρητο καθεστώς και δημοσιοποιήσει  σε Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, “περισσότερες από 50.000 σελίδες από ιστορικά αρχεία,” σύμφωνα με δήλωση της εταιρίας.

Η δε δημοσιοποίηση στο ευρύ κοινό θα είναι η “πρώτη από μια σειρά τέτοιων ενεργειών στα επόμενα δύο χρόνια ως ”μέρος της απόφασης της NSA να συμβαδίσει με ένα εσωτερικό σημείωμα του Προέδρου Ομπάμα, από τον Ιανουάριο του 2009 όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητούσε περισσότερη διαφάνεια από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Τον περασμένο μήνα η CIA έδωσε όπως είπε το Wired στη δημοσιότητα μια σειρά από σημαντικές πληροφορίες για τον 1ο ΠΠ, συμπεριλαμβανομένης μιας συνταγή των Γερμανών για αόρατο μελάνι ηλικίας 90 ετών!

Ανάμεσα στον όγκο των προσφάτως δημοσιοποιημένων (.pdf): μια αναφορά του 1944 για τα ιαπωνικά εμπορικά πλοία, ένας φάκελος του 1946 για τους ιαπωνικούς σιδηροδρόμους, ένα γερμανικό άρθρο του 1954 για τη χρήση από τον Lenin μυστικής γραφής με πρώτη ύλη το γάλα (!) ενώ ήταν στη φυλακή. Προφανώς η αναφορά είναι για την εποχή που ο Λένιν στα 1890s ήταν σε φυλακή στη Σιβηρία. Το γιατί έπρεπε να μείνουν για 11 δεκαετίες κρυφά τα όσα ο κος Vladimir Ilyich έγραψε με πρώτη ύλη τη λακτόζη, δεν το λέει η NSA.

Διαφάνεια σε μυστικές υπηρεσίες όπως η Άκρως Απόρρητη NSA; Ας το δούμε…