Είχαμε ευτυχώς στο gadgetfreak την μεγάλη τιμή να περάσουμε μια ημέρα πριν από λίγο καιρό με τους απίστευτους αυτούς ανθρώπους…

Και είναι τώρα ευκαιρία να μιλήσουμε για τα όσα… έπαθαν οι Γερμανοί πιλότοι των Eurofighter Typhoon 5ης γενιάς, οι Τούρκοι των εκσυγχρονισμένων F-4E 2020 Terminator και άλλοι πιλότοι από την 343 Μοίρα της 115 Π.Μ. στα πλαίσια του προγράμματος Tactical Leadership Programme (TLP). Ένα πρόγραμμα που διεξήχθη στο Albacete της Ισπανίας από τις 2 μέχρι τις 27 Μαΐου του 2011. Και ευτυχώς, έφτασε στα ‘κλασικά’ media…

Τα τέσσερα ελληνικά F-16 Block 52+ ουσιαστικά δεν άφησαν καμία νίκη για αντίπαλο τους. Δύο δε από τους Έλληνες πιλότους αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι πιλότοι της άσκησης όταν η συγκεκριμένη Μοίρα, η 343 αν και επιχειρεί αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, το γνωστό F-16 των 4300 πωλήσεων, είναι Μοίρα ειδικευμένη στην καταστολή αεράμυνας, τις αποστολές SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) και ερχόταν αντιμέτωπη με τους πιλότους από τις γερμανικές, τις ισπανικές και τις γαλλικές μοίρες που είναι ειδικευμένες Μοίρες σε αποστολές αέρος-αέρος – CAP.

Στην εκπαιδευτική σειρά συμμετείχαν: από τη Γαλλία τέσσερα Mirage 2000 και δύο Alpha Jet, από την Πολωνία τέσσερα F-16 και τέσσερα MiG-29, από τη Γερμανία δύο Eurofighter και δύο Tornado GR4, από το Ηνωμένο Βασίλειο δύο Hawk, από την Ισπανία δύο Eurofighter και από την Τουρκία δύο F-4E. Οι Ιταλοί διέθεσαν ένα ελικοφόρο και ένα αεροσκάφος Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως τα ισπανικά και τα γερμανικά Eurofighter Typhoon με ραντάρ νέας γενιάς και δυνατότητα supercruise – υπερηχητική ταχύτητα χωρίς την χρήση μετακαυστήρα ηττήθηκαν κατά κράτος ενώ δεν μπορούσε να γίνει κουβέντα για τα τουρκικά αεροσκάφη που, όπως λένε οι πληροφορίες, παρά τον εκσυγχρονισμό τους με ισχυρά ραντάρ και ηλεκτρονικά, ήταν ‘λεία’ με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο πρώτος και ο δεύτερος πιλότος ολόκληρης της άσκησης από την top τριάδα ήταν Έλληνες ενώ το αποτέλεσμα ήταν ομόφωνο. Πρώτη θέση για την 343Μ κατέκτησαν την πρώτη θέση σε ρόλο Εναέριας Υπεροχής (Air to Air), πλήρης επιτυχία σε αποστολές Καταστολής Εχθρικής Αεράμυνας-Suppression Enemy Air Defense (SEAD) με βολές του ειδικού πυραύλου AGM-88 HARM και όλα αυτά…

… ενώ δεν συμμετείχαν σε όλες τις ασκήσεις, λόγω της αναγκαστικής καθήλωσης ενός μαχητικού του οποίου ο ριναίος τροχός έπρεπε να εξεταστεί. Τον τίτλο «The Warrior of the TLP Course» έλαβε ο υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου και δεύτερος ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος.

Το προγράμματος εκπαίδευει πιλότους και προσωπικό του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.

Στο πρόγραμμα αποστολές AI, OCA, Slow Mover Protection/Attack, TST, DEAD, No Flying Zone, CAS, PR και CSAR ημέρας και νύχτας.