Μπορεί το διαστημικό πρόγραμμα να φτάνει στο τέλος του αλλά η NASA ήδη ετοιμάζεται για το νέο κύμα των διαστημικών στολών ενώ σχεδιάζει και τα κράνη για τις στολές αυτές. Και από που διάλεξε να πάρει ιδέες; από τον εξοπλισμό για snowboard!

Ναι, φτάσαμε εκεί. Η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, μια υπηρεσία με τζίρο $19 δισ. έχει φτάσει στο σημείο να σκέφτεται πλέον σοβαρά να ενσωματώσει τγα ειδικά συστήματα για λήξη πληροφοριών που… έκλεψε η βιομηχανία του snowboard από τα πολεμικά μαχητικά (…)

Η NASA πρόσφατα σε  κοινή της ανακοίνωση με την εταιρία με έδρα το Vancouver, Recon Instruments, που έχει αναπτύξει τον εξοπλισμό για τα ειδικά κράνη. Μια ειδική έκδοση τη οθόνης της Recon με δυνατότητες GPS, σε γυαλιά για σκιέρ και όχι μόνο θα είναι ένα εργαλείο που θα λάβει μέρος σε δοκιμές τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σε αυτές τις δοκιμές θα αποφασιστεί αν με τέτοιο σύστημα οι αστροναύτες της δεκαετία θα μπορούν να βλέπουν χωρίς πρόβλημα στο διάστημα.

Ο κος Scott Bleisat της NASA που έχει αναλάβει τον συντονισμό του προγράμματος για τον επανασχεδιασμό των στολών, σε δήλωση του είπε πως ο εξοπλισμός της Recon αρχικά τράβηξε την προσοχή της NASA επειδή έδινε “τη δυνατότητα να εκτιμηθεί η χρήση τεχνολογίας απεικόνισης χωρίς να χρειάζεται να φορά κανείς τη στολή.” Προσέθεσε δε πως αυτός και οι συνάδερφοι μηχανικοί του “εξέταζαν οθόνες σε κράνη εδώ και καιρό,” και πιστεύουν πως η δουλεία εξέλιξης της Recon μέχρι σήμερα επιτρέπει στη NASA να“συλλέξει τις πρώτες πληροφορίες για το πως αυτές οι οθόνες μπορεί να δουλέψουν σε μελλοντικές διαστημικές στολές.”

Ειδικά τα γυαλιά της Recon θα ενσωματωθούν στη συνεχιζόμενη δουλειά της NASA για το πρωτότυπο πρόγραμμα Desert RATS, που ερευνά ποικιλία εφαρμογών και τεχνολογιών για μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Άρη.

Πραγματικά Α) αν έχεις κολλήσει μερικά εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη ΠΡΕΠΕΙ να έχεις ένα com link πριν… πεθάνεις στον Κόκκινο Πλανήτη και β) πόσο θλιβερό είναι ενώ η NASA μας χάριζε τεχνολογίες τώρα να τις αγοράζει από το… ράφι!