Η Γερμανία ανακοίνωσε τη δημιουργία, μια πρώτη για ευρωπαϊκή χώρα, νέου κέντρου και ειδικής ομάδας για την προστασία της χώρας από τον κυβερνοπόλεμο…

Η νέα σειρά υποδομών θα δημιουργηθεί στη Βόννη και θα είναι υποδομές αφιερωμένες στην προστασία των υποδομών νερού και ρεύματος. Είναι, εκτός αν υπάρχουν κέντρα που δεν είναι γνωστά, το πρώτο στην Ευρώπη.

Το Cyber-Abwehrzentrum στη Βόννη βρίσκεται σε μια τοποθεσία σε ένα ομοσπονδιακό κτίριο που θα διοικείται από τον κο Michael Hange και μέλη μιας ειδική ομάδας των Υπηρεσίων Federal Office for Civil Protection and Disaster Assistance (BKK) και Federal Office for Protection of the Constitution (BFV).

Άλλες υπηρεσίες όπως η Bundespolizei (Ομοσπονδιακή Αστυνομία), και η Federal Intelligence Service and Bundeswehr (Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις) θα ενσωματωθούν στο κέντρο τον Ιούλιο.

Με τον νέο ρόλο να έχει ήδη νομικά ιδρυθεί εδώ και μερικούς μήνες όταν σε συνέδριο στο Μόναχο η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel διακήρυξε κυβερνοπόλεμο που είναι “τόσο επικίνδυνος όσο ο συμβατικός” οι Γερμανοί έχουν βάλει στόχο να αντιμετωπίσουν επιθέσεις που, όπως δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών της χώρα Thomas de Maiziere, γίνονται ανά δύο δευτερόλεπτα στη Γερμανία.

Επιθέσεις που γίνονται όλο και πιο ‘εξελιγμένες’ όπως είπε ο De Maiziere που δήλωσε πως τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα η ίδια η κυβέρνηση δέχεται επιθέσει.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ, κος Stefan Paris είπε πρόσφατα η online κατασκοπία στη Γερμανία είναι σε αύξηση: “η Γερμανία είναι μια ιδιαίτερα high-tech χώρα με εμπειρία και know-how, και άρα άλλοι θέλουν να αποκτήσουν αυτή τη γνώση – η Κίνα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό,” δήλωσε ο κος Paris και τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα…

Και το NATO ήδη θεωρεί τις κυβερνοαπειλές μια τεράστια απειλή με το Stuxnet worm, που είχε στόχο βιομηχανικό software και προσέβαλλε υπολογιστές που ελέγχουν εργοστάσια για παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιραν να είναι ένα παράδειγμα.

Στην Ευρώπη, και η Εσθονία ενισχύει τις άμυνες της. Όλο το δίκτυο internet της χώρα το 2007 χρειάστηκε να κλείσει με επιθέσεις (DDoS) και ‘γονάτισε’ το δημόσιο της χώρα. Η χώρα εντάχθηκε στη ομάδα Cyber Defense League, μια εθελοντική ομάδα ενώ είναι και έδρα του NATO Center of Excellence in Cyber Defense.

Το ίδιοκάνει= και η Αυστρία με 1.600 στρατιώτες σε ειδικό τμήμα ενώ και η Ολλανδία ετοιμάζεται μέρος του budget για το 2011 να το δώσει για ειδικό κέντρο και κυβερνοασφάλεια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδιάζουν να δαπανήσουν £650 εκατομμύρια για κυβερνοασφάλεια ενώ στις ΗΠΑ η ειδική διοίκηση (Cyber Command) είναι σ λειτουργία από το 2009.

Στη δε Γαλλία ετοιμάζουν ειδική ομάδα…