Ένα υπερυπολογιστής με κόστος $100 εκατομμύρια στη περιοχή Victoria της Αυστραλίας με τους επιστήμονες του… down under να έχουν και χρηματοδότηση αξίας $50 εκατομμυρίων από την κυβέρνηση της χώρας και τα υπόλοιπα χρήματα να έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Ο υπολογιστής με την ονομασία VLSCI – Victorian Life Sciences Computation Initiative – πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2013, και θα είναι ένας από τους δέκα ισχυρότερους στον κόσμο. Το πρώτο τμήμα (Stage 1) του όλου project, μια μικρή συστάδα από την IBM ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010 ενώ η τελική συναρμολόγηση της εγκατάστασης θα έχει τέτοιες συστάδες από την IBM και τη SGI.

Η αρμόδια επιτροπή  σε αναφορά της πάντως εκφράζει αμφιβολίες για το πόσο καλύπτονται οι ανάγκες των ερευνητών.

Το όλο VLSCI project έχει βγει από ανάγκες του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και όπως διατυπώθηκαν στην κυβέρνησης της Αυστραλίας αλλά η αρμόδια επιτροπή διαιτησίας μιλά για “αποχή επαρκούς ανάλυσης αναγκών και επιλογών και ορθών διαδικασιών αγοράς”, κάτι που σημαίνει πως το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αποδείξει πως ξόδεψε σωστά τα χρήματα…

Σύμφωνα με την αναφορά το πανεπιστήμιο πλησίασε την αγορά πριν να έχει βρει τι πραγματικά έχουν ανάγκη οι ερευνητές. Η όλη εγκατάσταση με κωδικό 400T εγκαινιάστηκε μετά βαίων και κλάδων το 2008.

Για να μην μπούμε σε… τεχνικά και νομικά, να πούμε πως το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί τώρα να αλλάξει προμηθευτεί για το 2ο στάδιο – stage 2, και η γκρίνια για… ‘σκάνδαλο’ έχει πάρει φωτιά τη χώρα των καγκουρό…