Η EADS δείχνει ένα νέα αεροσκάφος που περιγράφεται ως “rocketplane”.

Ναι, σε εποχές κρίσεις έχουμε – ευτυχώς – και μερικές απίστευτα καινοτόμες και ‘οραματιστικές’ ιδέες. Το συγκεκριμένο δε αεροσκάφος θα χρησιμοποιεί και βιοκαύσιμα από… φύκια (!) ενώ είναι στην ατμόσφαιρα και μετά με πυραύλους θα φτάνει σε ύψος πλεύσης 20 μιλίων. Το με όραμα το 2050 concept αεροσκάφος θα μπορεί να μετακινήσει επιβάτες με ταχύτητες που ξεπερνούν τα mach 4 – τέσσερις φορές δηλαδή την ταχύτητα του ήχου.

Σήμερα τα επιβατικά αεροσκάφη έχουν ουσιαστικά την ίδια ταχύτητα πλεύσης τα τελευταία 40 χρόνια ακόμη και αν είχαμε π.χ το Concorde για ένα διάστημα να γεμίζει με φουτουρισμό τους ουρανούς.

Η ευρωπαϊκή EADS, δίνει το σύνθημα με το νέο concept επιβατικό αεροσκάφος της: το Zehst, που σημαίνει “Zero Emission Hypersonic Transportation.” Είναι υβριδικό (ένας… trendy όρος) αεροσκάφος με τη δυνατότητα χάρη στα βιοκαύσιμα να λειτουργεί με μηδέν εκπομπές κάτω από το στρώμα του Όζοντος. Με αυτή την ταχύτητα θα κάνει την απόσταση Παρίσι-Τόκιο σε 2.5 ώρες ενώ σήμερα χρειάζονται 12 ώρες.

“Μπορώ να φανταστώ πως το αεροσκάφος του μέλλοντος θα είναι σαν το Zehst,” είπε ο υπεύθυνος της EADS Jean Botti ενώ το όλο σχέδιο έρχεται λίγο πριν το Paris International Air Show, το μεγάλο Αεροπορικό Σαλόνι της Γαλλίας. Ένα μοντέλο από το αεροσκάφος θα υπάρχει στο Bourget τη Δευτέρα ενώ η EADS πιστεύει πως το 2020 μπορεί να έχει ένα πρωτότυπου και το αεροσκάφος να είναι σε υπηρεσία το 2050.

Αν έχει δίκιο το 2050 θα πετάμε σε αεροσκάφη με ταχύτητες mach 4 που στην όψη θα έχουν περισσότερα κοινά με το SR-71 Blackbird από ότι με τα σημερινά επιβατικά αεροσκάφη.

Τώρα να είναι και διάφανο; Δύσκολο…

clear biomorphing plane concept though. After all, everyone wants a window seat.