Το πρόβλημα: η κινεζική οικονομία που γιγαντώνεται και η ανάγκη για να έχουμε μια ικανοποίηση των εργαζομένων στα αιτήματα τους για ένα αυξημένο κόστος εργασίας.

Πριν μερικά χρόνια, αρκετοί κατασκευαστές και από τις ΗΠΑ, όπως έκαναν τόσοι άλλοι, μετακινήθηκαν στην Κίνα. Όλος ο πλανήτης με ‘εργοστάσιο’ την Κίνα και τώρα φαίνεται πως στην Ασιατική χώρα ζουν την εποχή της μεγάλης αλλαγής…

Οι εργάτες στον κατασκευαστικό κλάδο ζητούν μεγαλύτερα εισοδήματα και πολλά εργοστάσια στη χώρα αναζητούν ένα νέο σπίτι.

Αρχικά ειδικά παιχνίδια, υποδήματα και υφάσματα ήταν εκείνα που μετακόμισαν στην Κίνα πριν από δεκαετίες πλέον. Με 1.3 δισ. άτομα και, εκείνη την εποχή απεριόριστο δυναμικό ο ρυθμός ανάπτυξης έφτανε στο 12%. Από την άλλη τα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια. Μόνο φέτος η Κινεζική κυβέρνηση αύξηση το ελάχιστο ημερομίσθιο από το 14% στο 21% φέτος σε πέντε μεγάλες κατασκευαστικές επαρχίες.

“Έχουμε δει το μισθολογικό κόστος στην Κίνα να ανεβαίνει κατά σχεδόν 50% τα τελευταία δύο χρόνια μόνο,” είπε ο κος Charles Hubbs του Guangzhou Fortunique, μια εταιρία παροχής ιατρικού υλικού στις ΗΠΑ και από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. “Είναι δυσκολότερο να κρατήσεις τους εργάτες σήμερα ενώ είναι και πιο ακριβό να προσελκύσεις νέους. Είμαστε στο σημείο όπου ζητάμε εναλλακτικές. Νομίζω πως θα έχουμε φύγει εντελώς σε δύο χρόνια,” σημειώνει.

Μετά την Κίνα που;

Χώρες όπως η Ινδία, το Λάος, η Καμπότζη, το Βιετνάμ είναι επιλογές για φτηνή εργασία. Για παράδειγμα η Wham-O, μια εταιρία παιχνιδιών έχει μετακινήσει το 50% της παραγωγής… Frisbee και Hula Hoop πίσω στις ΗΠΑ.

Μελέτη της Boston Consulting Group (BCG), λέει πως το κόστος εργασίας ήταν το 36% του κόστους της εργασία π. χ στις ΗΠΑ το 2000 και μέχρι το τέλος του 2010, το κενό μειώθηκε στο 48%. Μέχρι το 2015 η BCG προβλέπει πως θα είναι στο 69%. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ένας ‘εργάτης’ από την Κίνα για μια Χ εργασία θα στοιχίζει 69 ευρώ και ο Αμερικανός 100.

Αυτή τη στιγμή το μέσο κατασκευαστικό κόστος στην Κίνα πάντως είναι $3.10 την ώρα από τα $22.30 των ΗΠΑ ενώ στην ανατολική Κίνα είναι 50% περισσότερο από τα $3.10.

Για την Κίνα και μετά από σκάνδαλα όπως τις αυτοκτονίες στην Foxcon είναι γενικά καλά νέα οι εξελίξεις ενώ και οι εργάτες πλέον εργάζονται σε νέους χώρους κατά κανόνα κοντά στο σπίτι τους.

Το αποτέλεσμα όλων; η Κίνα γίνεται πιο πλούσια και με ισχυρότερο νόμισμα ενώ η ώρα της φτηνής εργασίας τελειώνει .