Η επίδραση του σεισμού της Ιαπωνίας και του τσουνάμι στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών θα είναι αισθητή σε όλη τη χρονιά που διανύουμε,σύμφωνα με προειδοποίηση της Gartner.

Η εταιρία αναλύσεων έχει μειώσει την εκτίμηση της για την παγκόσμια ανάκαμψη προβλέποντας έσοδα $299, μια ανάπτυξη 5.1% σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις που έδιναν ανάπτυξη 6.2%. Η αιτία είναι η ασταθής ροή κατασκευής που προκλήθηκε από την Άπω Ανατολη.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου, οι πωλητές έδιναν… μάχη για να έχουν πρόσβαση σε προμήθειες “καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μια αβεβαιότητα”. Το αποτέλεσμα αυτού του… άγχους των εταιριών ήταν οι διπλές παραγγελίες που είχαμε το δεύτερο τρίμηνο, είπε ο βασικός αναλυτής Peter Middleton.

“Αν και το αποτέλεσμα είναι το αντίκτυπο να είναι μειωμένο από αυτό για το οποίο υπήρχαν οι φόβοι. Περιμένουμε κάποια ακόμη επίδραση στο τρίτο τρίμηνο του 2011 καθώς η τριβή στην αλυσίδα παραγωγής μπορεί να έχει επίδραση σε μέρος της παραγωγής και να έχουμε κάποιες εκπλήξεις,” είπε ο αναλυτής της εταιρίας.

“Από την άλλη η τάση στο τρίτο τρίμηνο είναι μόλις επιβεβαιωθεί η ομαλοποίηση και η παραγωγή έρθει στα επίπεδα που θεωρούνται φυσιολογικά, να γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο αποθήκη, κάτι που θα αποδυναμώσει την αγορά των ημιαγωγών αργά το 2011 και νωρίς το 2012.”

Τα εξαρτήματα για ειδικές χρήσεις – application-specific standard product revenue, αναμένεται να φτάσουν τα $79.7 δισ. αυτό το χρόνο.

Τι σημαίνει αυτό; πως υπάρχει ζήτηση για ‘συγκεκριμένα’ εξαρτήματα και έχουν μεγάλη ανάπτυξη οι μη οπτικοί αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε smartphones, tablet και μηχανήματα videogame.