Να και κάτι που δεν βλέπουμε συχνά. Σε ένα βίντεο που έδωσε το ρωσικό ΥΕΘΑ φαίνεται ένα Su-25 αεροσκάφος, ο τύπος που έχει σχεδιαστεί για…

…να αντέχει στα χτυπήματα που έχει δεχθεί χτύπημα από φορητό πύραυλο εδάφους αέρος (MANPADS) και έχει προσγειωθεί.

Τα πλάνα δημοσιοποιήθηκαν στις 14 Μαρτίου 2022 και δείχνουν το Sukhoi Su-25 Frogfoot που έχει πληγωθεί από το MANPADS (Man Portable Air Defense System), μάλλον έναν πύραυλο που λοκάρει στο υπέρυθρο φάσμα, IR.

Το Su-25 Frogfoot βέβαια είναι αεροσκάφος που στο παρελθόν έχει επιβιώσει από χτυπήματα 9K38 Igla, Stinger σε όλο τον κόσμο. Το σοβιετικής εποχής αεροσκάφος έχει 1,100 κιλά θωράκισης τιτανίου, διπλάσιο πόσο από τα 540 κιλά του δυτικού του ‘αδερφού’ τοτ A-10.

Υπάρχει μάλιστα και κείμενο περιγραφής:

При выполнении боевой задачи в зоне проведения специальной военной операции в штурмовик Су-25, следующий в паре вторым, попала ракета переносного зенитно-ракетного комплекса, выпущенная с земли военнослужащим вооруженных сил Украины.

Летчик поврежденного самолета, оценив обстановку, принял решение отключить поврежденный двигатель и не покидать самолет.

Летчик ведущего (первого) самолета подполковник Денис Литвинов осуществил перестроение, и понимая, что самолет товарища не выдержит повторного попадания ракеты, прикрыл его своим самолетом.

Летчик второго самолета визуально обнаружил пуск второй ракеты и, отстреливая тепловые ловушки, сумел увести ракету в сторону.

При заходе на посадку летчик поврежденного Су-25 доложил об отказе систем управления и контроля самолета, выполняя посадку по командам летчика, прикрывающего его.

Посадка произведена без происшествий. Благодаря хладнокровным и умелым действиям летчика Дениса Литвинова, удалось сохранить жизнь своему товарищу и боевой самолет.

Оба летчика представлены к государственным наградам.

Που μεταφρασμένο σε αδρές γραμμές λέει:

“Κατά την εκτέλεση μιας αποστολής μάχης στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το επιθετικό αεροσκάφος Su-25, το οποίο είναι δεύτερο στο ζεύγος, χτυπήθηκε από πύραυλο από φορητό σύστημα αεράμυνας που εκτοξεύτηκε από το έδαφος από στρατιωτικό του ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο πιλότος του κατεστραμμένου αεροσκάφους, εκτιμώντας την κατάσταση, αποφάσισε να σβήσει τον χαλασμένο κινητήρα και να μην εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Ο πιλότος του κορυφαίου (πρώτου) αεροπλάνου, Αντισυνταγματάρχης Denis Litvinov, ανακατασκευάστηκε και συνειδητοποιώντας ότι το αεροπλάνο του συντρόφου δεν άντεξε σε δεύτερο χτύπημα βλήματος, το κάλυψε με το δικό του αεροπλάνο.

Ο πιλότος του δεύτερου αεροσκάφους εντόπισε οπτικά την εκτόξευση του δεύτερου πυραύλου και, πυροδοτώντας παγίδες θερμότητας, κατάφερε να εκτρέψει τον πύραυλο στο πλάι.

Κατά την προσέγγιση προσγείωσης, ο πιλότος του κατεστραμμένου Su-25 ανέφερε την αστοχία των συστημάτων ελέγχου και παρακολούθησης του αεροσκάφους, προσγειώνοντας υπό τις εντολές του πιλότου που τον κάλυπτε.

Η προσγείωση έγινε χωρίς επεισόδια. Χάρη στις ψυχρόαιμες και επιδέξιες ενέργειες του πιλότου Denis Litvinov, κατάφερε να σώσει τη ζωή του φίλου του και το μαχητικό αεροσκάφος.

Και οι δύο πιλότοι παρουσιάζονται για κρατικά βραβεία.”