…που ετοίμαζε το αμερικανικό Ναυτικό. Τα όπλα αυτά με την ονομασία ‘directed energy and electromagnetic weapons’ τερματίστηκαν.

Το Free Electron Laser και το Electromagnetic Rail Gun είναι πειραματικά όπλα που το Ναυτικό ήλπιζε μια ημέρα να μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μπορεί να ‘κάψει’ πυραύλους στον αέρα ή να ρίχνει με το να πυροβολεί σφαίρες σε υπερηχητικές ταχύτητες από απόσταση χιλιάδων μιλίων.

Κανένα από τα δύο όπλα δεν θα είναι έτοιμο μέχρι το λιγότερο τα 2020s, υπολογίζει το αμερικανικό ναυτικό: η αρμόδια επιτροπή του Ναυτικού έχει υπόψιν της καλύτερη ημερομηνία: ποτέ.

Η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε την έκδοση για το οικονομικό έτος 2012 των δαπανών με κόστος $664.5 δισεκατομμύρια. Ή αλλιώς $6.4 δισ. λιγότερα από όσα ήθελε η διοίκηση Ομπάμα. Το νομοσχέδιο αυτό ‘τερματίζει’ τα δύο όπλα, όπως λέει περίληψη.

“The determination was that the Free Electron Laser has the highest technical risk in terms of being ultimately able to field on a ship, so we thought the Navy could better concentrate on other laser programs,” λέει ο κος Rick DeBobes, πρόεδρος της επιτροπής που έτσι δηλώνει πως υπάρχει υψηλότατο τεχνικό ρίσκο στην όλη ιστορία, ενώ για το άλλο όπλο λέει “With the Electromagnetic Rail Gun, the committee felt the technical challenges to developing and fielding the weapon would be daunting, particularly [related to] the power required and the barrel of the gun having limited life.”

Ουσιαστικά και εδώ πως τεχνικά η ζωή του όπλου θα είναι περιορισμένη και ΔΕΝ μπορεί το όπλο να έχει την ισχύ που πρέπει…

Η αλήθεια είναι πως όπως έχουμε δει και τα δύο όπλα πέτυχαν πολλά και τον Δεκέμβριο, με το αμερικανικό Ναυτικό να έχει πετύχει μια ολοκληρωμένη δοκιμή για το “rail gun”, και τον Ιανουάριο με το Free Electron Laser, το πιο ισχυρό λέιζερ που έχει δημιουργηθεί, να έχει περάσει από δύο σημαντικές δοκιμές.

Από την άλλη και για τις δύο εκδόσεις ένα στοίχημα είναι η ισχύς πάνω σε ένα σκάφος ενώ και το κόστος – $211 εκατομμύρια δαπάνησε το αμερικανικό ναυτικό από το 2005 για το rail gun – είναι υψηλό.

Αν και η όλη διαδικασία αφορά τέσσερις επιτροπές και δύο ψηφοφορίες, και άρα τα προγράμματα ενδεχομένως να επιβιώσουν, η όλη διαδιακασία δείχνει πως τα… φουτουριστικά όπλα δεν έχουν και πολύ εύκολα υποστηρικτές…