Τα τελευταία χρόνια ο υπερχρονισμός (overclocking) των desktop CPUs, των μνημών, των FSB και των καρτών γραφικών ήταν (και είναι) μια σημαντική ιστορία.

Φαίνεται πως η τάση αυτή συνεχίζεται και τώρα έχουμε μια νέα ‘έκφραση’΄της: το overclocking κινητών και tablets.

Οι βασισμένοι σε ARM σχεδίαση επεξεργαστές μπορούν να υπερχρονιστούν και έχουμε δει επεξεργαστές Tegra 2 να υπερχρονίζονται από το αρχικό 1GHz στα 1.5GHz και σε κάποιες περιπτώσεις να έχει υπάρξει και υπερχρονισμός native 1GHz επεξεργαστών στα 1.5GHz.

Χρειάζεται να κάνεις root στο κινητό, να έχεις πρόσβαση super user, κάτι σαν hacking, αλλά και ένα ειδικό kernel που υποστηρίζει overclocking. Αυτά υπάρχουν στο XDA developers forum, όπου πολλοί δουλεύουν… σκληρά για να ξεπεράσουν τα δίκτυα ασφαλείας.

Έχουν βρει τρόπο να υπερχρονίσουν ένα Motorola Xoom και ένα LG Optimus 2X από το default 1.0GHz στο 1.5GHz. Πολλοί θα βρουν αρεστό το ότι με το overclocking του κινητού έχεις και μια επιλογή για under-voltaging και μπορείς να ρυθμίσεις και μικρότερη ισχύ ώστε η CPU να είναι είτε υπερχρονισμένη, είτε στην κανονική ισχύ και να έχεις κανονική ζωή μπαταρίας.

Το οverclocking κινητών γίνεται μια σοβαρή ιστορία και όλο και περισσότεροι παίζουν με αυτό αλλά, προφανώς, είναι μια δική σας επιλογή…

Οδηγίες για το LG Optimus 2X θα βρείτε εδώ