Τα κυκλώματα σε τεχνολογία κατασκευής 40nm στα 64-bit που ανήκουν στην οικογένεια Tilera Gx ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και μιλάμε για ένα σχεδιασμό με 36 έως και 100 (!) πυρήνες που όπως σκοπεύει να κάνει η εταιρία από την Silicon Valley η στόχευση είναι να ανταγωνιστούν του επεξεργαστές Intel Sandy Bridge.

“Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να ανταγωνιστούμε την αρχιτεκτονική Sandy Bridge είναι πως [η σειρά της Intel] έχει σχεδιαστεί για γενική χρήση και εφαρμογές και έτσι πρέπει να λάβει υπόψιν της τη λειτουργία σε ένα thread και τις επιδόσεις των Windows,” λέει ο κος Ihab Bishara, υπεύθυνος marketing της Tilera στο ZDNet UK.

“Αυτά που στοχεύουμε είναι μια συγκεκριμένη [high-throughput] εφαρμογή… αν συγκρίνουμε το τσιπ μας με τα Sandy Bridge σε στάνταρ εφαρμογές εταιριών – standard enterprise application, δεν τα πάνε και πολύ καλά,” προσέθεσε.

Τα τρία τσιπ στην οικογένεια GX family είναι το 36-πυρήνων Gx3036, το 64-πυρήνων GX3064 και το 100-πυρήνων Gx3100. Σχεδιασμένα για low-latency, high-throughput web εφαρμογές όπως data-mining frameworks του τύπου Hadoop, NoSQL και in-memo.

Σύμφωνα με την Tilera, η οικογένεια Gx έχει Χ10 απόδοση performance-per-watt σε σύγκριση με την αρχιτεκτονική Intel Sandy Bridge για κάποιες εφαρμογές. Κάθε πυρήνας στην οικογένεια Gx καταναλώνει λιγότερο από 0.5W, και σε επίπεδο επεξεργαστή ένας 36-πυρήνων έχει 20W, ο 64άρης 35W και ο 100άρης 48W.

Η Tilera πιστεύει πως η Intel keeps έχει όλους τους επεξεργαστές της — εκτός του Itanium — στην ίδια αρχιτεκτονική και δεν μπορεί να δημιουργήσει μια αρχιτεκτονική που είναι τέλεια προσαρμοσμένη σε μια specific-application αγορά πολλαπλών πυρήνων.

Η οικογένεια Gx3036 θα δειγματιστεί τον Ιούλιο ενώ οι Gx3064 και Gx3100 θα είναι διαθέσιμοι νωρίς το 2012, σύμφωνα με την Tilera. Μετά την Gx, η εταιρία ελπίζει να ετοιμάσει την οικογένεια στα 28nm με την ονομασία Stratton το 2013, που θα φτάνει τους 200 πυρήνες.

Η δημιουργία των οικογενειών αυτών έγινε μετά από συνομιλίες με τις “μεγαλύτερες cloud-computing εταιρίες”, είπε η Tilera – και σε αυτές είναι οι Amazon, Google, Microsoft και eBay.

Μη-x86, αλλά με διαθέσιμα developer tools

Τα Tilera’s Gx τσιπ υποστηρίζουν την έκδοση 2.6.36 release των Linux και είναι συμβατά με CentOS. Υποστηρίζονται C και C++, Java, PHP, Perl και Python, που εφμαρμόζονται μέσω GCC compiler που έχει γίνει port στην αρχιτεκτονική της Tilera.

Συμπέρασμα: ανταγωνισμός στης επιχειρηματικές λύσεις που για εμάς είναι πάντα καλό…