Οι κύριοι στο αμερικανικό Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών έχουν αποφασίσει να βρουν τον τρόπο να ερευνήσουν τους ωκεανούς…

Το κάνουν με την εξέλιξη που φέρνουν το αμερικανικό Ναυτικό και οι Πεζοναύτες (Marine Corps). Έχουν ανακοινώσει λοιπόν την εφεύρεση ενός έξυπνου βολιστήρα που μπορεί να πέσει στο νερό, να βυθιστεί στο βάθος στο οποίο έχει προγραμματιστεί, να μείνει εκεί εβδομάδες ή και μήνες και να αναδυθεί ξανά χωρίς καθόλου ηλεκτρική ισχύ.

Το τελευταίο ήταν και το πιο δύσκολο για το περιβάλλον της θάλασσας. Ηλεκτρική, πυρηνική ενέργεια είναι εκτός συζήτησης για να λειτουργεί ένα μηχάνημα για πολύ καιρό κάτω από το νερό. Για την ώρα έχουμε τη χρήση του εικονιζόμενου… gadget της θάλασσας, του eXpendable Bathythermograph (XBT) που μετρά θερμοκρασίες σε βάθη. Είναι μιας βολής και λειτουργεί ενσύρματα.

Οι κύριοι του αμερικανικού ναυτικού έχουν μια ιδέα που δεν αφορά τη χρήση μπαταριών. Έχουν σχεδιάσει κάτι που ακούει στο όνομα “inoculated gas production vessel”. Είναι ένας μικρός κύλινδρος με βακτήρια (!0 που βρίσκονται μέσα και παράγουν αέριο υδρογόνο. Αυτό περνά σε έναν θάλαμο για επίπλευση και όταν έρθει η προγραμματισμένη ώρα θα βρεθεί ξανά στην επιφάνεια!

Ρομπομηχανάνημα μέτρηση με ‘ενέργεια’ από βακτήρια. Αυτό σημαίνει πως κάποτε θα έχουμε και Ι.Χ αυτοκίνητο χωρίς πετρέλαιο;

Η εφεύρεση είναι γνωστή ως Zero Power Ballast Control (ZPBC). Σύμφωνα με μια δήλωση που υπήρξε χθες από το ειδικό Εργαστήριο – Naval Research Laboratory:

Λειτουργεί για χρόνια και στο μέλλον το ZPBC θα δίνει μετρήσεις για σωστή χαρτογράφηση των θερμοκρασιών των ωκεανών. Το ZPBC αναμένεται βέβαια να έχει και άλλες χρήσεις πιο προηγμένες σε οπλικά συστήματα και όχι μόνο…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; μα πως στο μέλλον οι ωκεανοί μέλλει να έχουν μια σειρά από αυτόνομα ρομποτικά οχήματα που θα μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λειτουργία αυτόνομη και θα προμηθεύουν με πληροφορίες τους ανθρώπους.

Είτε στρατιωτικό είτε πολιτικό, τέτοιο όχημα είναι χρήσιμο όπως έχουν αποδείξει τα ξεσπάσματα του καιρού.

Οι πρώτες δοκιμές ήταν πολύ ελπιδοφόρες, είπαν τα φωτεινά μυαλά του αμερικανικού ναυτικού…