Αριτέκτονες: FJMT – Francis-Jones Morehen Thorp
Τοποθεσία: Sandringham, Australia
Πελάτης: Victoria Police
Κατασκευαστής: St Hilliers Contracting
Project Manager: Coffey Projects
Πελάτης: Victoria Police
Κάλυψη: 4,200 τ.μ
Έτος Project: 2010
Φωτογραφίες: John Gollings

Οι υπεύθυνοι του έργου δηλώνουν: “προσπαθήσαμε να φύγουμε από τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά παραδείγματα για το τι είναι ένα σύγχρονο αστυνομικό τμήμα. Συνήθως χαρακτηρίζονται από μια θολώτητα, ασφάλεια και περιφραγμένους χώρους. Αντί για αυτό η έμφαση είναι στο να αποτελεί το αστυνομικό τμήμα ένα πραγματικά δημόσιο κτίριο: φιλόξενο, προσβάσιμο και μέρος του αστικού ιστού της γειτονιάς. Από την άλλη ισχύουν τα ίδια αυστηρά πρότυπα σε θέματα ασφάλειας και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας,” λένε οι σχεδιαστές.

Τι βλέπουμε εδώ; ένα αστυνομικό τμήμα του οποίου τα δημόσια τμήματα είναι εκτεθειμένα και ένας χώρος με ‘σφιχτή’ σύσταση αλλά χρήση φυσικού φωτός παντού.

Οι χώρου εργασίας, τα σημεία συνάντησης, τα δωμάτια κράτησης, το γυμναστήριο και όλα τα στελέχη είναι μαζεμένα γύρω από ένα κεντρικό αίθριο με επενδύσεις ξυλείας. Υπάρχει χώρος για κάποια event που θα χρειαστεί να γίνουν ενώ έμφαση δίνεται και στην εμπειρία και τεκτονική ανάπτυξη των ένα σύστημα με γυάλινες πλάκες όπως και εντυπωσιακός κήπος με όμορφα μεταλλικά στοιχεία.

Άλλη άποψη.