Συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης ή ‘έξυπνες΄λεωφόρους έχουν στα σκαριά και εταιρίες και οργανισμοί και διακρατικά προγράμματα. Η Volkswagen τώρα δουλεύει σε ένα σύστημα προσωρινού αυτόματου πιλότου που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στα αυτοκίνητα που δεν θα χρειάζονται οδηγούς.

Αναπτύχθηκε μαζί με το σύστημα HAVEit (Highly Automated Vehicles for Intelligent Transportation), ένα σύστημα αυτόματου πιλότου που επιτρέπει σε αυτοκίνητα να κινούνται μόνα τους όταν ενεργοποιηθεί.

Με τον ονομασία Temporary Auto Pilot system δουλεύει συνδυάζοντας έναν αριθμό από παθητικά χαρακτηριστικά ασφάλειας που ήδη υπάρχουν στα αυτοκίνητα όπως adaptive cruise control και σύστημα ελέγχουν λωρίδας – lane-keep assist. Καθώς δε χρησιμοποιεί τα βοηθήματα οδήγησης οι οδηγοί μπορούν εύκολα να το αναιρέσουν απλά έχοντας τον έλεγχο του τιμονιού. Το σύστημα μπορεί να δουλέψει σε χαμηλές ταχύτητες (stop-start mode για κίνηση) και σε ταχύτητες λεωφόρου – highway cruising, στα 110 χλμ/ώρα.

Αν και ακόμη δεν είναι ασφαλές να πάρει ο οδηγός και… έναν ύπνο ενώ το αυτοκίνητο κινείται μόνο του, το TAP χρησιμοποιεί τεχνολογία που υπάρχει σε παραγωγή – και ένα έξυπνο πρόγραμμα, και έτσι δεν μοιάζει δύσκολη η υλοποίησή του.