Οι τελευταία αστροναύτες που θα πετάξουν με το διαστημικό λεωφορείο στο διάστημα δεν ανησυχούν τόσο για τη θέση τους στην ιστορία όσο για τον… φόρτο εργασίας!

Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis αναμένεται να εκτοξευτεί στις 8 Ιουλίου για μια αποστολή 12 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα είναι η τελική αποστολή όλου του προγράμματος των ΗΠΑ. Στο Atlantis όμως θα έχει αυτή τη φορά ένα πλήρωμα τεσσάρων και το στάνταρ των έξι ή επτά. Το αποτέλεσμα είναι οι τελευταίοι αστροναύτες – να και έμπειροι, να έχουν μεγάλο φορτίο.

“Έχουμε μια πολύ έντονη, γεμάτη γεγονότα αποστολή και πρέπει να το καταφέρουμε πριν να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια της ιστορίας του διαστημικού λεωφορείου,” είπε ο αρχηγός αποστολής Christopher Ferguson την Πέμπτη “Θα έχουμε δουλειά από την ώρα της εκτόξευσης μέχρι την προσγείωση,” σημείωσε.

Τι μικρό πλήρωμα είναι μια επιλογή για λόγους ασφαλείας και στο παρελθόν υπήρχε πάντα ένα δεύτερο διαστημικό λεωφορείο αν συμβεί κάτι για να πάει και να πάρει τους αστροναύτες.

Τώρα η NASA δεν έχει πλέον κανένα διαστημικό λεωφορείο για να επιτελέσει μια τέτοια ‘αποστολή διάσωσης’. Τα Endeavour και Discovery ήδη διαλύονται στην προετοιμασία για την τοποθέτηση τους σε μουσεία.

Έτσι αν το Atlantis δεν μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια, οι αστροναύτες πρέπει να περιμένουν στον διαστημικό σταθμό όπου υπάρχουν ήδη έξι ένοικοι και να γυρίσουν με ρωσικό σκάφος.

Ένα μικρότερο πλήρωμα για το Atlantis σημαίνει πως δεν θα… ξεμείνουν από τρόφιμα και άλλες προμήθειες πριν επιστρέψουν στη γη, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει ακόμη και έναν χρόνο!

Το πλήρωμα έχει πολλές δουλειές: Έχει να περάσει 10,000 λίβρες προμήθειες από το Atlantis στον διαστημικό σταθμό και όμοιο όγκο να φέρει από την σταθμό στο διαστημικό λεωφορείο. Για να τα καταφέρει το πλήρωμα ζήτησε από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής (Mission Control) να αναλάβει κάποιες δουλειές όπως το να γυρίζει τις κάμερες ενώ χρησιμοποιείται ο ρομποτικός βραχίονας.

Η όλη εργασία και το… ‘τρέξιμο’ αφήνει λίγο χρόνο για νοσταλγία: “Άλλοι θα έχουν πιο πολλές ευκαιρίες για να είναι νοσταλγικοί,” λέει ο αστροναύτης του Atlantis Rex Walheim. “Εμείς όχι. Θα είμαστε εστιασμένοι στην αποστολή μας,” συμπληρώνει.

Ναι, αλλά τι εμπειρία για ένα ανθρώπινο ον…