Ένας χάρτης του πλανήτη γη; Η NASA και η Ιαπωνία έχουν δημοσιεύσει μια νέα έκδοση του πιο πλήρη ψηφιακού τοπογραφικού χάρτη.

Είναι ένας χάρτης που θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σχεδιάσουν νέους δρόμους, να προστατεύσουν τους πόρους του κόσμου και να εστιάσουν σε σημεία που έχουν ξεχωριστή σημασία.

Με εικόνες από το διαστημικό σκάφος NASA Terra ο δωρεάν online χάρτης έχει βελτιωμένη πλέον ανάλυση και ακρίβεια κάθετη και οριζόντια ενώ είναι πιο ρεαλιστική η κάλυψη των υδάτινων όγκων. Ακόμη και λίμνες με διάμετρο 0.6 μίλια καλύπτονται. Ο χάρτης που συχνά ονομάζεται global digital elevation model, είναι μια ολοκαίνουργια αναβάθμιση από αυτόν του 2009.

Δίνει δε “highest-resolution global topography data available,” όπως λέει ο κος Mike Abrams, υπεύθυνος στην επιστημονική ομάδα ASTER στο NASA Jet Propulsion Laboratory στην Καλιφόρνια.

Ένα εργαλείο του Terra που ονομάζεται ASTER — Japan’s Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer — είναι αυτό που έκανε τις λήψεις και είναι νέο σε σχέση με την έκδοση του 2009 χάρη σε 260,000 νέες stereo-pair εικόνες. Μια τέτοια εικόνα μπορεί να δώσει και εικόνα 3D.

Είναι και συνεργασία της NASA και του υπουργείου της Ιαπωνίας με την ονομασία Group on Earth Observations και τα δεδομένα του ASTER καλύπτουν το 99% της μάζας γης της Γης…