Μια νέα αναφορά της εταιρίας Informa Telecoms & Media προβλέπει πως οι παγκόσμιες πωλήσεις των τηλεοράσεων με Internet φέτος θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις των παιχνιδομηχανών.

Οι Sony, Microsoft και Nintendo αναμένετια να πουλήσουν 37 εκατομμύρια παιχνίδια αυτή τη χρονιά αλλά οι καταναλωτές θα αγοράσουν 52 εκατομμύρια συνδεδεμένες τηλεοράσεις από εταιρίες όπως οι Samsung, Sony και LG.

“Η αγορά για συνδεδεμένες συσκευές – τηλεοράσεις Blu-ray players, παιχνιδομηχανές, media-streaming συσκευές και υβριδικά κουτιά (set-top boxes)- συνεχίζει να μεγαλώνει και οι καταναλωτές αναζητούν πρόσβαση σε υπηρεσίες στις τηλεοράσεις τους,” είπε η Andrew Ladbrook, αναλύτρια της Informa Telecoms & Media.

“Το 2016, 1.8 δισ. συσκευές με δυνατότητα βίντεο – εδώ συμπεριλαμβάνονται tablets – θα πουληθούν, μια αύξηση 800% από σήμερα. Μέχρι τότε το 70% των συσκευών στο σπίτι θα μπορούν να συνδεθούν στο Internet,” λένε οι αναλυτές.

“Μέχρι σήμερα πολλές online υπηρεσίες βίντεο είχαν ‘στο μυαλό’ κυρίως τις παιχνιδομηχανές κυρίως καθώς οι χρήστες κονσολών γνωρίζουν εκ των πραγμάτων πως να δουλέψουν αυτές τις συσκευές και να έχουν διαδραστικές υπηρεσίες βίντεο από αυτές. Αυτό όμως αλλάζει αφού οι ‘συνδεδεμένες’ τηλεοράσεις φέρνουν σε όλους τις υπηρεσίες.”

Η αναφορά λέει πως οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα: κυρίως η Sony αλλά και οι κορεατικές Samsung, LG.

Από την άλλη για αρκετές εταιρίες υπάρχει και μια σύγκρουση συμφερόντων. Από τη μια θα πρέπει να υποστηρίξουν τα ‘δικά τους’ συστήματα και τις συσκευές (legacy devices), και από την άλλη τις πιο ‘ελεύθερες’ τηλεοράσεις τους.

Οι μεγάλες εταιρίες πάντως έχουν και πίεση από ‘ανερχόμενες’ εταιρίες ενώ Κινέζοι κατασκευαστές όπως οι Hisense και TCL. Αυτό πάντως που είναι επίσης σημαντικό είναι πως αλλάζει η αγορά και στις media-streaming συσκευές όπου η Ιnforma λέει πως θα χάσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς…

Από την άλλη οι συνδεδεμένες τηλεοράσεις θα μπορούν να μεταδώσουν και streaming βίντεο οπότε όλο το ‘παιχνίδι’ αλλάζει.

Σε (πολύ) λίγα χρόνια τίποτε δεν θα είναι το ίδιο και η τηλεόραση δεν θα είναι μόνο τηλεόραση. Επιτέλους.