Πολύ καλά νέα: υπάρχει πολύ λιγότερο spam από ότι πριν έναν χρόνο…

Μια ματιά στο παραπάνω γραφικό το εικονογραφεί: δείχνει πως υπήρχαν περισσότερα από 225 δισεκατομμύρια spam emails που εστάλησαν τον Ιούλιο του 2010, και τον Ιούνιο του 2011 το νούμερο έπεσε στα 40 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι μια μείωση 82.22% σε spam σε έναν χρόνο.

Πως συνέβη; οι αναλυτής ασφαλείας και πρώην δημοσιογράφος της Washington Post Brian Krebs, ισχυρίζονται πως οι Internet service providers έχουν κάνει καλές κινήσεις ενώ στο γράφημα της Symantec Intelligence βλέπουμε μεγάλες μειώσεις σε επίπεδα spam.

Επιπλέον οι αρχές έχουν καταφέρει πλήγματα σε πολλά δίκτυα spam όπως το “Rustock,” που ήταν υπεύθυνο για το 40% όλου του junk email.

Αυτά είναι τα καλά νέα ενώ στις αρνητικές εξελίξεις; ένα νέο “superbug” που εμφανίζεται και έχει ονομασία TDL-4. Αυτό είναι τόσο ‘έξυπνο’ που απομακρύνει όλο το malware από τα PC και… ‘αναλαμβάνει’ ενώ αντικαθιστά δεκάδες άλλους υιούς.

Λέγεται πως έχει μολύνει 4.5 εκατομμύρια PC και σύμφωνα με τον Krebs, “χρησιμοποιεί σύστημα κρυπτογράφησης ειδικού τύπου που το κάνει δύσκολο στην ανάλυση από τους ειδικούς ασφαλείας.”

Τι γίνεται για αυτό; για να φανούν οι spammers, ακολουθούν το… χρήμα. Μια σειρά από απάτεςπου λέγονται click fraud, scareware και credential theft, είναι στο στόχαστρο.

Τουλάχιστον στο Gmail, που χρησιμοποιεί crowdsourcing για να φιλτράρει το spam τα πράγματα κυλούν οκ…