Για πέντε ημέρες γεμάτες με πολύ περπάτημα (…) τεχνολογία και ένα υπερθέαμα νέων προϊόντων η φετινή έκθεση στη Γερμανία, όπως κάθε χρόνο, θα ‘χαρτογραφήσει’ τους επόμενους 12 μήνες και τις εξελίξεις τους. Το μας περιμένει στην IFA 2011;

Πρωτιές στην IFA…

Όχι δεν είναι η IFA ένα ακόμη gadget show αλλά ένα τεχνολογικό γεγονός μεγάλης κλίμακας αφού μόνο πέρυσι στους χώρους του InternationaleFunkausstellung Berlin έφτασαν 230.000 επισκέπτες.
Είναι μια έκθεση που άνοιξε τις πύλες της το 1924 και εκεί π.χ το 1930 ο Albert Einstein μίλησε για το μέλλον του ραδιοφώνου ενώ πέντε χρόνια μετά είχαμε την πρώτη μαγνητική ταινία εγγραφής. Το 1967 οι έγχρωμες τηλεοράσεις PAL έκαναν εκεί το ντεμπούτο τους ενώ το 1981 τα CD players παρουσιάστηκαν στο κοινό της IFA. Το δε 1995 τα κανάλια της Ευρώπης έδειξαν για πρώτη φορά την ψηφιακή τηλεόραση.

Για τι θα θυμόμαστε την IFA 2011;

Αν και είναι βέβαιο πως τις αποκαλύψεις της IFA θα τις έχουμε από την 1η Σεπτέμβρη οι λέξεις-κλειδιά στους διαδρόμους της IFA 2011 θα είναι: το 4K2K,η εικόνα με 5 φορές μεγαλύτερη ανάλυση δηλαδή από το Full HD, η Smart TV, το autostereocopic 3D και, φυσικά, τα tablets.

Και ναι, το 3D και οι τηλεοράσεις με τρεις διαστάσεις θα είναι φέτος το προϊόν για όλους (mainstream) και ο κατασκευαστές τηλεοράσεων θα φέρουν τις καλύτερες και πιο εντυπωσιακές 3D τηλεοράσεις τους.

Από την άλλη στην IFA θα δούμε και πολλά uber-cool προϊόντα που είδαμε στη IFA 2010 φρεσκαρισμένα ενώ πολλές νέες LED τηλεοράσεις θα δώσουν το παρόν με ακόμη πιο εξωτικές τεχνολογίες για τον φωτισμό.

Μεγάλες 4K2K 3D τηλεοράσεις θα έχουν οι Sony, LG, Panasonic ενώ στο περίπτερο της Toshiba η ιαπωνική εταιρία θα… παλέψει να πείσει με τις τηλεοράσεις autostereoscopic των (χωρίς γυαλιά) 3D εικόνων. Φυσικά να αγοράσεις κάτι τέτοιο όχι ακόμη…

Η εξέλιξη των tablet

Τα tablet θα είναι παντού στην IFA 2011 αλλά δεν αφορά μόνο το hardware η παρουσία τους. Έξυπνες συσκευές παντού – Smart devices, και έμφαση στις apps και το περιεχόμενο.
Η υπεύθυνη των media για τη Sony κυρία Lucie Speciale λέει πως για τη Sony η IFA 2011 θα είναι για την “ανακάλυψη νέων υπηρεσιών και κυρίως την εμπειρία ψηφιακού περιεχομένου που δεν έχουμε δει ποτέ.” Προσέθεσε δε πως βασικά σημεία θα είναι “.. η συνδεσιμότητα, η φορητότητα και η ψυχαγωγία όπως και τα επόμενα στάδια του 3D.”

Για “… συγκεκριμένες apps και υπηρεσίες που θα είναι το ‘μεγάλο γεγονός’ στη χρονιά,” μιλά ο κος Russell Owens, υπεύθυνος AV marketing για τη Samsung.
Για να δούμε!

Πάντως, για να μην κρυβόμαστε, αναμένουμε με ανυπομονησία το hardware και τι θα υπάρχει κάτω από τα μαύρα υφάσματα!