Για περισσότερα από 20 χρόνια η Αμερικανική Αεροπορία έχει ένα ιδιότυπο μονοπώλιο στην τεχνολογία αποφυγής των ραντάρ.

Οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει μια σειρά από γενιές μαχητικών stealth και σε μαχητικά – πρόσφατα, και σε βομβαρδιστικά από το πρώτο, το θρυλικό και ‘μυστικό’ F-117 μέχρι το δημιούργημα των 1990s, το B-2s αλλά και τα σημερινά μαχητικά F-22s.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες έχουν επιδείξει τα δικά τους πρωτότυπα stealth μαχητικά. Είναι άραγε καλύτερα τα αμερικανικά παρά τον ανταγωνισμό;

Για τους Αμερικανούς το να χάσουν την πρωτοκαθεδρία είναι ένα ζήτημα και το ερώτημα είναι τι πραγματικά πετυχαίνει ο ανταγωνισμός.

Το ένα είναι το Ρωσικό T-50 που έκανε το ντεμπούτο του τον Γενάρη του 2010. Το κινεζικό δε J-20 ακολούθησε μετά από 11 μήνες.

Στη συνέχεια δε και μετά τα T-50 και J-20, πολλά ασιατικά έθνη αναπτύσσουν τα δικά τους stealth μαχητικά με την Ινδία να έχει υπογράψει και για να αποκτήσει τη δική της έκδοση του T-50 ενώ Ιαπωνία και Νότιος Κορέα έχουν ανακοινώσει πως ξεκινούν τον σχεδιασμό των δικών τους stealth μαχητικών.

Επιπλέον η ‘κούρσα’ των stealth δεν δείχνει να περιορίζεται με τους Κινέζους να ετοιμάζουν και δεύτερη γενιά stealth που ετοιμάζεται να μπει σε δοκιμές όπως λέει το Wired.

Αν και δεν είναι σαφές το πόσα και πότε θα μπουν σε μαζική παραγωγή από αυτά τα μαχητικά υπάρχει μια νέα πραγματικότητα.

Το μυστικό;

Για τις ΗΠΑ βέβαια αυτή μάχη stealth ίσως είναι και θετική αφού φαίνεται πως η ‘μόδα’ για τέτοιες τεχνολογίες είναι ενδεχόμενο να δώσει ώθηση στην παραγωγή. Γιατί; η απάντηση είναι στο μέγεθος…

… της παραγωγής

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, πέρα από τα πρωτότυπα μόνο οι ΗΠΑ να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν σε μαζική παραγωγή πλέον τέτοιας τεχνολογίας αεροσκάφη.

Μια συλλογιστική που έχει σχέση με το Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter, το τέταρτο – και όχι τελευταίο, μαχητικό stealth των ΗΠΑ.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό,οι Πεζοναύτες και άλλες χώρες θα αγοράσουν μέχρι και 3.000 F-35 στα επόμενα 30 χρόνια.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν καμία άλλη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα ή πρόκειται να έχει στα επόμενα 10 χρόνια τη δυνατότητα για τόσο μαζική παραγωγή αεροσκαφών stealth.

Με τα κόστη εξέλιξης δε να τα πληρώνει κυρίως η… Washington και τη Lockheed να προστατεύεται από τα F-35 οι Αμερικανοί είναι σε μια θέση ισχύος στο κομμάτι αυτό.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι δυνατόν ένα αεροσκάφος με κόστος $100 εκατομμύρια ανά ‘τεμάχιο’ μόνο σε Έρευνα και Εξέλιξη είνα… οικονομικό!

Το περίεργο είναι πάντως πως $100 εκατομμύρια πληρώνει η Ιαπωνία για κάθε F-2 και ενδεχομένως το “ATD-X” stealth μαχητικό που σχεδιάζει να έχει διπλάσιο κόστος.

Στις δε άλλες χώρες που φλερτάρουν με το stealth όπως η Ρωσία, η κατασκευή εξαρτημάτων είναι ο ρόλος που θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα αφού τελικά χρήματα θα δώσει η… Ινδία για να ‘βγεί’ το πρόγραμμα.

Η μόνη πραγματικά σημαντική ‘απειλή’ σε μαζική παραγωγή stealth είναι η Κίνα που έχει τα χρήματα αλλά είναι πίσω ακόμη.

Ίσως στα επόμενα 30 χρόνια από τα stealth μαχητικά το 80% να κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Και έτσι να υπάρχει ένα νέο μονοπώλιο…