Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station) στις 15:07 GMT χθες, στην τελευταία επίσκεψή του στο μακρινό καταφύγιο του ανθρώπου καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα…

Πριν συνδεθεί με τον ISS, το παλαίμαχο όχημα εκτέλεση την κλασική… αναστροφή του για να επιτρέψει στο πλήρωμα του σταθμού να φωτογραφίσει την θερμική του ασπίδα. Οι φωτογραφίες θα σταλούν στους ελεγκτές εδάφους για τυχόν ζημιές.

Το Atlantis φέρει την πολυχρηστική μοντούλα Raffaello γεμάτη με ανταλλακτικά και προμήθειες. Ο πιλότος Doug Hurley και η ειδική αποστολής (mission specialist) Sandy Magnus σήμερα θα χρησιμοποιήσουν τον ρομποτικό σύστημα του ISS, τον Canadarm2 για να βγάλουν το όχημα από τον χώρο αποθήκευσης του διαστημικού λεωφορείου στο τμήμα Harmony του ISS.

Οι ελεγκτές εδάφους εν τω μεταξύ έχουν υπό έλεγχο αναφορές από το ειδικό τμήμα Στρατηγικής Διοίκησης – US Department Defense  Strategic Command, πως τμήμα του Σοβιετικού δορυφόρου COSMOS 375 μπορεί να περάσει κοντά από τον ISS αύριο το απόγευμα.

Η NASA είπε χθες: “Η ομάδα αναμένει νέα πληροφόρηση μετά τη σημερινή σύνδεση για να αποφασίσει αν ένας ελιγμός με τους προωθητήρες του σκάφους είναι απαραίτητος για να αποφευχθούν τα τμήματα.”

Ο COSMOS 375 είχε καταστραφεί σκόπιμα μετά την εκτόξευση του τον Οκτώβρη του 1970 και τα απομεινάρια του σχηματίζουν χονδρικά 500.000 σκουπίδια που είναι σε τροχιά.