… στον χώρο εκτόξευσης.

Είναι η νέα έκδοση για το ειδικό όχημα της NASA, το νέο και βελτιωμένο πυρηνοκίνητο Mars rover που έχει φτάσει στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Florida για να ετοιμαστεί για την εκτόξευση του προς τον Κόκκινο Πλανήτη το φθινόπωρο…

Το όχημα που σε γενικές γραμμές έχει το μέγεθος ενός SUV και με προηγούμενη ονομασία Mars Science Laboratory τώρα και επισήμως έχει τον τίτλο “Curiosity”.

Έφτασε με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 από τον χώρο κατασκευής του στην Καλιφόρνια και μαζί του έφτασε το όχημα για την προσεδάφιση.

Το επονομαζόμενο aeroshell – ένα στρογγυλό μεταλλικό κέλυφος με το οποίο το όχημα θα φτάσει στον Άρη – και ο πύραυλος που θα μεταφέρει το κέλυφος και τα περιεχόμενα του είναι ήδη στο διαστημικό κέντρο Κένεντι. Η αποστολή θα εκτοξευτεί από το Ακρωτήριο Canaveral πάνω σε έναν εκτοξευτεί Atlas V στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

“Το χτίσιμο και ο σχεδιασμός της αποστολής έχουν τελειώσει,” είπε ο υπεύθυνος της NASA, κος David Gruel που διαχειρίζεται την αποστολή από το 2007.

Είναι ένα τεράστιο σκάφος, πέντε φορές πιο βαρύ από το Martian rover. Το Curiosity αναμένεται να είναι πολύ πιο μετακινήσιμο από τα Spirit και Opportunity. Αν και ελάμβαναν την ισχύ τους από τον ήλιο, τα δύο προηγούμενα οχήματα μπορούσαν να κινηθούν σε χαμηλές ταχύτητες αφού υπάρχει πολύ αδύναμη ηλιοφάνεια στην επιφάνεια του πλανήτη. Όλο τον χειμώνα ουσιαστικά τα οχήματα ήταν στάσιμα ενώ το καλοκαίρι κινούνταν – τα Σοβιετικά ρόβερ των 1970s είχαν πάει πιο μακριά από οποιοδήποτε όχημα.

Από την άλλη το σύστημα κινητήρα του Curiosity με ισχύ από ραδιο-ισότοπα μετά από ένα διάστημα θα σταματήσει. Η αποστολή θα διαρκέσει όπως αναμένεται έναν χρόνο του πλανήτη Άρη – δύο χρόνιες δικές μας, αλλά δεν θα έχει την αντοχή των Spirit και Opportunity στην επαναλειτουργία.