Ο κύριος Manos Tentzeris (προφανώς ελληνικής καταγωγής) είναι ο υπεύθυνος της μελέτης και καθηγητής στο Georgia Tech School of Electrical and Computer Engineering μαζί με τον κύριο Rushi Vyas, σπουδαστή και μια ομάδα από το πανεπιστήμιο Georgia Tech κατάφεραν να ‘συλλάβουν’ την ενέργεια που μεταδίδεται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με τη χρήση των συσκευών που βλέπετε στη φωτογραφία, συσκευών που αξιοποιούν την ενέργεια αυτή για να δώσουν ισχύ σε ασύρματους αισθητήρες, τσιπ επικοινωνίας και μικροεπεξεργαστές.

Δορυφορικές επικοινωνίες, τηλεοπτικοί αναμεταδότες και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μεταδίδουν σε διάφορα τμήματα του φάσματος ενέργεια.

Με την συσκευή αυτή μπορεί να γίνει η σύλληψη της ενέργειας και να την μετατρέψει από AC σε DC και να την αποθηκεύσει σε πυκνωτές και μπαταρίες.

Οι επιστήμονες έχουν βρει πως οι ηλεκτρομαγνητικές μπάντες αυξάνουν την εξάρτηση μας πλέον από την ύπαρξη τέτοιων συσκευών και λειτουργούν σαν ένα backup συστήματος που επιτρέπει στη συσκευή να μεταδίδει ένα σήμα έκτακτης ανάγκης ενώ διατηρούνται “βασικές λειτουργίες” εφόσον μια μπαταρία δεν έχει άλλη διάρκεια.

Σήμερα η τεχνολογία μπορεί να “αξιοποιήσει” τις συχνότητες των FM έως και των ραντάρ με εύρος 100 megahertz (MHz) ως και 15 gigahertz (GHz). Η χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων έχει οδηγήσει σε παραγωγή εκατοντάδων microwatt ισχύος, ενώ τα συστήματα multi-band μπορούν να αποδώσουν ένα milliwatt ή περισσότερο.

Τυπώνονται…

Ένας κανονικός εκτυπωτής inkjet χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν οι κεραίες και οι αισθητήρες μαζί με μια “μοναδική συνταγή” που αποτελείται από ασημένια νανοσωματίδια μεταξύ άλλων. Η συνταγή επιτρέπει σε επιστήμονες να τυπώσουν τμήματα RF και κυκλώματα όπως και συσκευές αισθητήρων που βασίζονται σε νανοσωλήνες από άνθρακα και άλλα νανουλικά

“Μπορούμε να τυπώσουμε σήμερα κυκλώματα που λειτουργούν στα 15 GHz — 60 GHz αν τυπώσουμε σε πολυμερές υλικό,” λέει ο Vyas.

Οι αισθητήρες μπορούν να συλλάβουν ενέργεια από μια τηλεοπτική εκπομπή ακόμη και ένα χιλιόμετρο μακριά, λένε οι επιστήμονες ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως βιοαισθητήρες ελέγχου…