Είναι ο νέος ‘υπερδορυφόρος’ κατασκοπίας των ΗΠΑ…

Ο δορυφόρος ονομάζεται Space Based Infrared System (SBIRS) geosynchronous (GEO-1) και έχει παραδώσει τις πρώτες του εικόνες.

Ο δορυφόρος έχει ξεκινήσει να παραδίδει μια σειρά τις πρώτες εικόνες στο υπέρυθρο φάσμα. Είναι ένα σύστημα που μπορεί να ανιχνεύσει εκτοξεύσεις πυραύλων σε όλο τον κόσμο, να “…βελτιώνει τη συλλογή πληροφοριών και να αυξάνει την ποιότητα της εικόνας στο πεδίο μάχης.”

Ο πρώτος δορυφόρος του συστήματος, το διαστημικό σκάφος Space Based Infrared System (SBIRS) geosynchronous (GEO-1) εκτοξεύτηκε πριν από έναν μήνα και παραδίδει υπέρυθρες εικόνες σε έναν σταθμό βάσης SBIRS.

Ο δορυφόρος περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας συστήματα σάρωσης και εικονοποίησης και το κάνει σε μια ευρεία περιοχή. Στόχος είναι να μην γίνεται θέαση μόνο εκτοξεύσεων αλλά και τοπικών καιρικών φαινομένων αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και ένα άλλο σύστημα που την ίδια ώρα ‘κοιτά’ μια μικρότερη περιοχή με αυξημένη ευαισθησία.

Το σύστημα αναμένεται να βελτιώσει την ικανότητα των ΗΠΑ να ανιχνεύει εκτοξεύσεις πυραύλων σε όλο τον κόσμο.

Μετά την εκτόξευση στις 7 Μάιου, η ομάδα της Αμερικανικής Αεροπορίας και της Lockheed Martin SBIRS ολοκλήρωσαν έξι τεστ Liquid Apogee Engine (LAE) με χρήση δηλαδή του κινητήρα ώστε ο πανάκριβος και εξωτικός δορυφόρος να βρεθεί σε γεωσύγχρονη τροχιά.

Η ομάδα μετά ανέπτυξε τους ηλιακούς συλλέκτες του συστήματος, το σύστημα κεραιών και μόλις πριν από λίγες ημέρες άνοιξε τη θύρα του φορτίου και άρχισαν να λειτουργούν οι πολύπλοκοι αισθητήρες για δοκιμές.

“Ο SBIRS GEO-1 λειτουργεί αψεγάδιαστα μέχρι στιγμής με την πρώτη εικόνα να είναι καταπληκτική από τον δορυφόρο,” είπε ο κος Jeff Smith, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin για το τμήμα Overhead Persistent Infrared (OPIR).

Η ομάδα SBIRS διοικείται από τη διεύθυνση Infrared Space Systems Directorate της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ενώ το Κέντρο Missile Systems Center.

Βασικός ανάδοχος η Lockheed Martin με τη Northrop Grumman να έχει αναλάβει την ενσωμάτωση του φορτίου και τη λειτουργία του SBIRS να είναι στα χέρια τη Air Force Space Command.

Η Lockheed Martin στο αρχικό συμβόλαιο SBIRS έχει αναλάβει την κατασκευή των φορτίων HEO, δύο δορυφόρους γεωσύγχρονης τροχιάς – geosynchronous orbit (GEO) satellites, αλλά και το τμήμα εδάφους για λήψη και επεξεργασία των υπέρυθρων δεδομένων.

Η ομάδα όμως έχει αναλάβει και νέο συμβόλαιο για δύο ακόμη φορτία HEO και τον τρίτο και τέταρτο GEO δορυφόρο.

Νέες, πρωτάκουστες δυνατότητες παρακολούθησης στο διάστημα…