Σύμφωνε με αξιωματούχο του Πενταγώνου κάπου 24.000 φάκελοι του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας ‘χάθηκαν’ τον Μάρτιο σε μια κυβερνοεπίθεση σε στρατιωτικό υποκατασκευαστή.

Είναι η μεγαλύτερη διαρροή που έχουν υποστεί οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε ομιλία τους σε ειδική εκδήλωση για την στρατηγική στον κυβερνοχώρο στο Πεντάγωνο (Pentagon cyber strategy) ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Άμυνας των ΗΠΑ William J. Lynn III δεν δημοσιοποίησε τι είδους αρχεία εκλάπησαν ή ποιος τα πήρε.

Το όλο σύστημα είναι τεράστιο με μια σειρά δικτύων — περισσότερα από 15.000 δίκτυα σε 7 εκατομμύρια συσκευές υπολογιστών στον κόσμο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως και τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και το επιχειρηματικό κομμάτι.

“Το τμήμα και το έθνος έχουν σημεία τρωτότητας στον κυβερνοχώρο,” σημείωνε στρατιωτική αναφορά. “Η εξάρτηση μας από τον κυβερνοχώρο έρχεται σε συγκλονιστική αντίθεση με την ανεπάρκειας στην κυβερνοασφάλεια μας – η ασφάλεια των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε κάθε ημέρα,” συμπλήρωνε ο ειδικός.

Ξένα έθνη, οργανισμοί πληροφοριών και μη-κυβερνητικές δυνάμεις δουλεύουν για να εκμεταλλευτούν και να διακόψουν τη λειτουργία των διαβαθμισμένων και μη-διαβαθμισμένων δικτύων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την αναφορά.

Όπως λέει η The Washington Post, οι ειδικοί μιλούν για έναν “επαναπροδιορισμό της ασφάλειας” με βάση τον κυβερνοχώρο ενώ ο Lynn μίλησε για πέντε στρατηγικές:

  • Να θεωρείται ως χώρος επιχειρησιακός για να οργανώνεται, να εκπαιδεύεται και να εξοπλίζεται ώστε το Υπουργείο να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του κυβερνοχώρου πλήρως.
  • Να εφαρμόζονται νέοι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί για να προστατεύεται κάθε δίκτυο και σύστημα.
  • Να γίνεται συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και τμήματα αλλά και τον ιδιωτικό τομέα Partner για μια συνολική στρατηγική κυβερνοπολέμου.
  • Χτίσιμο σοβαρών συμμαχιών με συμμάχους και διεθνείς συνεργάτες.
  • Να δημιουργηθεί και να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό με δυνατότητες και οι τεχνολογικές εξελίξεις.